Syksyn ruska

Keskiviikko 19.9.2018 - Heljä Järvinen

Kuuma ja kaunis, useamman kuukauden kestänyt, kesä on takanapäin. Katselen ikkunasta alkavan syksyn tuulta, sadetta ja keltaisten lehtien iloista tanssia. Mieleeni tulee lapsuudessani kuulemani, hyvin useasti Radion Lauantain toivotuissa levyissä toivottu ja soitettu Georg Otsin laulama laulu Syysunelmia. Hän tulkitsee tämän laulun hyvin vahvasti ja tunnelmallisesti. Kaunein kesäkin kuihtuu pois ja edessämme on pimenevä vuodenaika, joka päättyy valon juhlaan, jouluun.

Jokainen vuodenaika on sopiva aika huolehtia omasta terveydestään. Syksyllä ja talvella täytyy laittaa vain hiukan enemmän vaatetta päälle, että tarkenee. Voisiko sanoa niin, että oman terveyden vaaliminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Mitä enemmän käyttää aikaa omasta kunnosta huolehtimiseen, sen paremmin jaksaa arjessa. Hyvä olo kertaantuu. Riittävä sekä monipuolinen ja suositusten mukainen ravitsemus, hikeä nostattava liikunta useamman kerran viikossa, laadukas uni ja lepo ovat edelleen avainasemassa hyvinvointiin ja kansansairauksiemme ennaltaehkäisyyn. Merkittävinä terveyden edistäjinä ovat myös hyvät ja toimivat perhe- ja ystävyyssuhteet.

Läpi elämänsä terveenä ollut saattaa kuitenkin yllättäen sairastua akuutisti vaikeaan sairauteen. Lääkäri tekee diagnoosit ja päättää sopivimmista hoidoista. Usein tarvitaan hoitajan apua tutkimusten ja hoitojen sekä jatkoseurannan järjestämiseksi. Hoitajan ja potilaan välinen hyvä vuorovaikutussuhde lisää ihmisen ymmärrystä sairaudestaan ja motivoi sairauden hallintaan. Ohjausosaaminen on hoitajien ydinosaamisaluetta. Potilas kohdataan kokonaisvaltaisesti ja ohjaaminen on aktiivista ja vuorovaikutuksellista. Ohjaustarve on aina yksilöllistä ja lähtee potilaan tarpeista. Ennen ohjaamisen aloittamista on aina ensin hyvä pohtia mikä on potilaan lähtökohta, hänen tarpeensa ja kykynsä omaksua sairauden tuomia haasteita. Nykyään ongelmana ei liene niinkään tiedon puute, vaan enemmänkin ongelmaksi muodostunee se, että mikä on oikeaa tietoa. Netti on pullollaan ”oikeaa tietoa” ja sairastunut ihminen käyttää aikaansa hyvin paljon saadakseen tukea omille ajatuksilleen ja hälventääkseen pelkojaan. Usein me ihmiset olemme ymmällämme ja tiedottomia uuden asian edessä ja silloin, kun emme itse pysty hallitsemaan tilannetta.

Hoitaja on avainasemassa juuri sairastuneen ihmisen elämässä. Silloin korostuu tutkitun tiedon merkitys ohjaamisen onnistumiseksi. Sairauden omaksuminen, siihen sopeutuminen ja sen hoitaminen onnistuu potilaalta paremmin, kun hän saa yhteneväisen ohjauksen, vaikka hoitaja välillä vaihtuisikin. Myös hoitaja on ihminen ja persoona. Jokainen tekee työtänsä omalla persoonalla ja tapoja on monia, useita oikeitakin. Näistä valitaan kullekin potilaalle sopivin menettely. Pelkän ulkoa annetun ohjauksen voimalla ei kuitenkaan terveys edisty, vaan potilaan omalle vastuulle jää saamiensa ohjeiden noudattaminen ja myös ohjeiden tarkennuksen pyytäminen, jos jotain jää epäselväksi. Me olemme potilaita varten ja tehtävämme on auttaa jokaista potilasta yksilöllisesti.

22553114_10210284191838278_8359799753291087431_o.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vuodenaika, hoitaja, persoona, ihminen, kesä, tuuli, sade, Georg Ots, Syysunelmia

Heleää helmikuista Heljän päivää

Lauantai 20.2.2010 klo 13.20 - Heljä Järvinen

Onnitteluni kaikille päivänsankareille! Päivä on mitä kaunein, aurinko paistaa ja hanki kimmeltää. On todella vanhanaikainen helmikuinen päivä! Kova viima tekee ulkoiluilmasta lähes kokonaan mahdottoman. Tämän päivän tuuli saadaan laskea yhdeksi niistä ”karmutuulista”, joista lasketaan jäiden lähtö keväällä.

Karmutuuleksi sanotaan sellaista kevät-talven tuulta, joka lennättää puiden kaarnaa ja oksia sekä muuta puunroskaa. Kolme karmutuulta peräkkäin ja viimeisestä laskettuna yhdeksän viikkoa, pitäisi jäiden lähteä järvistä. Vielä 90- luvulla se piti melko hyvin paikkansa. Jäät, mikäli ne olivat järveen kunnolla tulleetkaan, lähtivät viime vuosisadan viimeisen vuosikymmenen loppupuolella eräänä vuonna vasta toukokuun lopulla.

helmikuu.jpg

Toivottavasti hyvät talvikelit jatkuvat edelleen. Kyselin kauppiaalta  tänään hiukan parempia suksia, mutta aika huonosti niitä enää on tarjolla. Ehkä hiihdän vanhoilla suksillani tämän talven ja investoin ensi talveksi paremmat välineet. Hiihtotulokseni uupuu vielä jonkin verran viime vuoden lukemasta, mutta jos tällaista talvea edelleen on, niin ei ole kaukana ennätyksen tulo. Tällä aikataululla, sekä näillä kyvyillä ja taidoilla saatan helposti onnistua tavoitteessani.

helmikuun_sininen_hetki.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karmutuuli, 90 -luku, toukokuu