Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Uusimmat kommentit

OmenankukatPirjo  1.8.2021 19:30

Satunnainen kuva

ihanat_kesakuvat__10
Veden kestävä kamera
ihanat_kesakuvat__11
ihanat_kesakuvat__40
ihanat_kesakuvat__24
ihanat_kesakuvat__28
poreamme
virtasalmen entinen kirkko

Kesäyö

Share |

Keskiviikko 22.6.2022 - Heljä Järvinen


Keskikesän juhla on jo ovella. Siniristilippu liehuu yöttömässä yössä. Juhannukseeni kuuluu ehdottomasti Johan (Jussi) Björlingin tulkitsemana M. Schraderin Midsommernätter. Suomalaissyntyiseltä isoäidiltään tämä henkeäsalpaavan äänen omaava tenori sai lempinimekseen Jussi. Jussi oli Ruotsissa ja maailmallakin tunnettu tenori, ja on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaista oopperalaulajista. Musiikkikoulutusta isältään saanut Björling esiintyi jo aivan pienenä poikasena veljiensä kanssa. Oopperadebyytti oli Tukholman oopperassa 19-vuotiaana.

Tämän Midsommernätter-laulun suomennoksessa puhutaan vienoista valkeista kesäöistä, joissa lempi leiskuu kaihoisasti. Laulussa myös toivotaan, että armahin olisi mun. Ja edelleen runollisesti kerrotaan, kuinka luontokin yhtyy lauluun toiveessa saada se yksi ja ainoa armahin. Lopulta näin toteutuukin, kun vihdoin lausutaan: ”Armas, mä oonhan sun”.

Jussi Björlingin kaunis tenoriääni hurmaa minut aina uudestaan, on joulu tai juhannus. Hänen lauluaan kuullessani keskikesän juhla saa kruunun. Jos on kaunis ilta, kuuntelen tämän laulun rannassa, laiturilla istuen. Usein tähän lauluun sekoittuu iloisesti kuikan huuto. Molemmat äänet tuovat juhannusjuhlaan ylvästä tunnelmaa.

Iloista juhannusta!

Avainsanat: Juhannus, Jussi Björling, Midsommernätter


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini