Oi aikoja

Share |

Keskiviikko 18.10.2023 - Heljä Järvinen


Lämmityskausi on alkanut. Odotan innolla leutoa talvea. Sähkönhinta on jäänyt korkealle ja tuskin päästään koskaan niin alhaisiin hintoihin, kuin muutama vuosi sitten. Samoin taitaa käydä polttoaineiden hinnoille, joihin korotusta on jälleen luvassa. Suora sähkölämmitys ja 150 kilometrin päivittäiset työmatkat ovat iso kustannuserä. Vain leuto talvi auttaa vähentämään molempia kustannuksia. Tässä ei nyt suinkaan ole kahdesta asiasta kyse, vaan lukuisten muiden tuotteiden ja tavaroiden hinnat ovat jo tähtitieteellisiä.

Olen käyttänyt astianpesukoneessa Fairy Platinum konetiskitabletteja. Aiemmin ostin pusseja, joissa oli muistaakseni 70 kpl tabletteja. Sitten bongasin pussin, jossa kappalemäärä oli 100. Ajattelin, että onpa kiva, kun niitä on heti noin reippaasti, niin ei tarvitse kaupasta yhtenään olla hakemassa. Totuus olikin sitten toinen. Tabletit ovat paljon pienempiä, kuin aikaisemmat ja hinta myös varmaan suhteessa korkeampi. Tavallaan on kuitenkin hyvä, että pesutabletit ovat pienempiä, sillä pesutulos on edelleen mainio, joten miksi käyttää liikaa pesuaineita, jos vähemmälläkin puhtaaksi tulee. Moni muukin tuote kaupoissa on muuttunut kooltaan pienemmäksi ja hinta sitä vastoin noussut.

Korkeaksi kohonneet energiakustannukset ovat saaneet kuluttajat reagoimaan tavalla, josta voi tulla kallis lasku kuluttajalle itselleen. Lämmitystä vähennetään senkin uhalla, että siitä voi syntyä kosteusvaurioita ja hometta asuntoihin ja kiinteistöihin. Vettä käytetään vähemmän, jonka vuoksi kunnissa joudutaan korottamaan vesimaksuja. Vesilaitosten korkeaksi nousseet kustannukset pitää saada katettua, jolloin nämä kustannuserät kerätään asiakasmaksuina. Melkoinen kehä.

Mutta nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon tila se vasta puhuttaakin. Vuosikymmeniä on tiedetty, että väestö vanhenee reippaalla tahdilla ja samalla hoidettavien sairauksien määrä lisääntyy. Tällä hetkellä tilanne vanhusten huollossa on kestämätön. Entistä enemmän on avun tarvitsijoita ja aina vähemmän on paikkoja, joista apua saa. Pirkanmaan hyvinvointialue lakkauttaa vuodeosastoja ja vähentää muita hoivapaikkoja sekä terveysasemien vastaanottoja. Ei voi kuin silmät soikeina katsella tulevaisuuden kauhukuvaa ihmiskohtaloista.

Syyslomaviikko on arvioitu säältään aurinkoiseksi, mutta yöpakkasia on jo luvassa. Siihen ei paljon tarvita vettä mukaan, että talvirenkaat käyvät autoihin tarpeellisiksi. Muistetaan taas pitää turvavälejä autolla ajaessa ja kävelylenkeillä heijastimia. Aleksis Kiven Laulu Oravasta sopii tähän tunnelmaan.

Syys.jpg

Avainsanat: Pirkanmaan hyvinvointialue, vanhus huolto, Aleksis Kivi, Laulu oravasta, lämmityskausi, Fairy Platinum


Kommentit

19.1.2024 10.02  Meiju

Tuo lämmityksen vähentämisestä mahdollisesti eteentuleva vahinkosaneeraus ei kuulosta kyllä edulliselta. Ystäväni talossa on jouduttu sellainen kerran tekemään. Eli parempi on pitää riittävä lämmitys talossa vaikka olisi korkeat sähkönhinnat. Eihän siitä ole montaa viikkoa, kun sähkölämmittäjille tuli ihan hirmuinen päivälasku.

30.1.2024 12.12  Heljä Järvinen

Kiitos kommentistasi!

Näin voi käydä, kun lähtee liian ankaralla kädellä säästötoimenpiteisiin. Tätä on tapahtunut ennenkin ja ilmeisesti jatkossakin saamme lukea näitä tarinoita. Ymmärrän toki, että näillä energian hinnoilla on monella taloudella todella vaikeaa selviytyä maksuista. Kun rahaa tarvitaan moneen muuhunkin asiaan elämässä, niin kyllä joutuu toden teolla miettimään miten selviytyä eteenpäin.

Toivotaan, että pahimmat pakkaset ovat jo jääneet ja voimme odottaa hyvää ja aurinkoista kevättä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini