Tilitystä

Torstai 17.12.2009 klo 8.04 - Heljä Järvinen

Mennyt vuosi on ollut vaiherikas ja erittäin innostava sekä mieleenpainuva. Paljon on tapahtunut ja kaikkien asioiden eteen on tehty lukemattomia tunteja töitä. Kuten aina, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Olen sitä mieltä, että pohjatyö kaikille asioille tulee tehdä mahdollisimman hyvin ja lisäksi varasuunnitelmat suunnitelmille – Kaiken varalta!

Suurimpana yhteisenä voimainponnistuksena järjestimme täällä Keski-Suomessa Naisten Valmiusliiton valtakunnallisen TIKKA 2009 -harjoituksen. Tarkalleen 360 päivää suunnittelimme ja valmistelimme harjoitusta jossa Ilmasotakoulu ja Keski-Suomen maanpuolustuspiiri olivat merkittävimmät tukijat. Myös Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen Liiton sekä lukuisten yksityisten yritysten tuki oli harjoituksemme toteutukselle suuriarvoinen. Täten esitän nöyrän kiitokseni kaikille mukana olleille!

TIKKA 2009 -harjoituksen johtajana voin iloita kaikesta siitä, mitä vuoden aikana tapahtui. Nyt joku saattaa nostaa kulmakarvojaan ja ajatella, että mennyt on ollut vain ruusuilla tanssimista… Ei suinkaan! Kyllä matkan varrella on ollut myös piikkilankaa, mutta se ei päässyt ohjaajan rooliin. Olen oppinut iloitsemaan myös vastoinkäymisistä, sillä ne opettavat ja kannustavat ajattelemaan asioita aivan eri tavalla kuin jatkuva menestys. Myönteinen suhtautuminen antaa voimavaroja hankalienkin asioiden kohtaamiseen ja menestys tuntuu paremmalta, kun on kokemusta myös vastoinkäymisistä. Toki niitä vastoinkäymisiä ei kenenkään kohdalle soisi, mutta ne vain taitavat kuulua normaaliin elämään. Ne avaavat myös uusia mahdollisuuksia tulevaisuuteen.

Harjoituksemme onnistumista edesauttoi harjoitusorganisaation henkilövalintojen osuminen oikeaan. Vastuuta asioiden sujumisesta kantoivat tehtäväänsä sitoutuneet ja tarmokkaat naiset jotka loivat hyvän perustan siihen mitä tällainen suurharjoitus tarvitsee palvellakseen koulutukseen osallistujia riittävän hyvin. Tärkein tehtävämme oli antaa loistavissa olosuhteissa ajantasainen tieto arjen turvallisuustaidoista mutta suuri merkitys oli myös sillä, että saimme kokea onnistumisen ja oppimisen iloa hyvässä yhteishengessä 165 naisen voimin aurinkoisena syyskuun viikonloppuna. Olen kiitollinen jokaiselle kurssinjohtajalle ja kouluttajalle erikseen.

Arjen turvallisuustietojen ja -taitojen ylläpitäminen on meidän jokaisen velvollisuus. Meillähän on vastuu paitsi itsestämme myös lähimmäisistämme. Pidän naisille suunnattua vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuuskoulutusta jatkossakin tärkeänä yhteiskuntamme toimintakyvyn varmistamiseksi. Mitä erilaisimpia kriisejä, uhkia ja häiriötilanteita voi koska tahansa syntyä horjuttamaan totuttua arkeamme. Silloin tarvitaan valmiiksi hankittuja ja koulutettuja kykyjä poikkeuksellisissa tilanteissa toimimiseen.

Tätä naisten maanpuolustustoimintaa on sitoutuneesti tehty lähes koko itsenäisyytemme ajan eri järjestöissä ja on ollut ilo nähdä, kuinka toiminta on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Nykyajan nuoret naiset ovat mukana yhtä vastuullisesti ja antaumuksellisesti kuin sodan nähnyt sukupolvi aikanaan. Uskon, että tulevaisuudessakin naiset tunnistavat ja täyttävät nämä velvollisuudet.

Nykyajan vaatimukset toiminnan ja koulutuksen laadulle ovat ehkä korkeammat kuin koskaan aiemmin. Oman toimintamme kanssa kilpailee niin paljon ja mitä erilaisimpia vapaa-ajan toiminnan mahdollisuuksia, että osallistujia ei saada muuhun kuin laadukkaaseen toimintaan, oli aate kuinka hyvä tahansa. Toiminnan on oltava mielekästä ja koulutuksen hyödyllistä. Mielestäni olemme tässä onnistuneetkin. Kuitenkin on tarpeen edelleen huolehtia tason säilymisestä ja pyrkiä parantamaan toimintaa jatkossakin, että sen kilpailukyky ja kiinnostavuus myös tulevaisuudessa säilyisivät.

joulutunnelmaa.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Naisten Valmiusliitto, TIKKA 2009, Ilmasotakoulu, Keski-Suomen maanpuolustuspiiri, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen liitto, kurssinjohtaja, kouluttaja

Ohi On 360!

Keskiviikko 30.9.2009 klo 9.00 - Heljä Järvinen

 

tikka-esittely.jpg

Tasan vuosi sitten ammuimme lähtölaukauksen Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunnan järjestämään TIKKA 2009 -harjoituksen suunnitteluun. Aika tuntui eteenpäin ajateltuna pitkältä, mutta nyt tuntuu siltä kuten aina, että aika onkin ollut kovin lyhyt. Harjoituksen johtoryhmä suunnitteli ja valmisteli tätä harjoitusta suurella huolella kurssinjohtajien ja kouluttajien kanssa erilaisia vaihtoehtoja pohtien yhdessä Ilmasotakoulun ja Keski-Suomen maanpuolustuspiirin kanssa. Yhteistyö onkin ollut kaikin puolin antoisaa ja hedelmällistä, todellista rakentavaa vuorovaikutusta. Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi pyrimme kaikissa toimissamme huomioimaan kurssilaisten tarpeet.

tikka_2009_maastotaidot-kurssi_kuva_pekka_tuunanen_mpk.jpg

Harjoituksemme sujuikin samassa hyvässä hengessä kuin valmistelu ja saavutimme sille asettamamme tavoitteet. Harjoitusviikonloppuna tunnit ja päivät riensivät uutta oppien ja vanhaa kerraten positiivisessa ja hyvässä hengessä. Huomasin, että kaikilla oli vastaanottavainen iloinen vire. Päivät olivat kiireisiä ja pitkiä, mutta ne osoittivat sen, että me naiset kykenemme joustamaan ja tekemään nopeasti ratkaisuja tilanteen niin vaatiessa. Näitä valmiuksia - joustamista, ongelmaratkaisukykyä ja luovuutta iloista mieltäkään unohtamatta - tarvitsemme arkielämän tuomissa moninaisissa haasteissa. Lisäksi jokainen meistä tarvitsee ajantasaista tietoa arjen turvallisuustaidoista sekä toiminnasta häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa.

tikka-liiton_edustajia.jpg

Minulla on hyvä tunne siitä, että maskottimme tikka-lintu lensi, tosin muutaman silmukan tehtyään, napakymppiin! Normaalissakin arjessa niitä silmukoita tulee tehtyä mutta tärkeintä on se, että meillä on kyky ja taito saada lento myös oikaistua. Saavutimme siis tärkeimmän - onnistuneen, hyvän harjoituksen. Tästä saan kiittää kaikkia TIKKA 2009 -harjoitukseen osallistujia, sillä ilman työhönsä sitoutuneita kurssinjohtajia, kouluttajia ja harjoituksen johtoa, emme olisi tavoitettamme saavuttaneet.

 

tikka_2009-1.jpgIlmasotakoululta saimme käyttöömme hienot valtaosin hiljattain saneeratut majoitus – ja koulutustilat sekä kaiken muunkin pyytämämme henkilö- ja materiaalituen. Minulle tuli tunne, että meistä haluttiin pitää huolta! Piditte meitä, kuin kukkaa kämmenellä!

 

 

Harjoituksen johtajana saan iloita siitä, että olen saanut jakaa tämän kaiken teidän kanssanne!

 

tikka-avajaismarssiin_valmistautuminen.jpg

TIKKA 2009- harjoituksen päätöstilaisuuteen valmistautuminen

kone.jpg

Draken

tikka_2009_-_perjantain_lehti.pdf

tikka_2009_-_lauantain_lehti.pdf

tikka_2009_-_sunnuntain_lehti.pdf

2 kommenttia . Avainsanat: TIKKA 2009 -harjoitus, Keski-Suomen alueneuvottelukunta, Ilmasotakoulu, Keski-suomen Maanpuolustuspiiri

Etsin kunnes löydän sen

Lauantai 5.9.2009 klo 11.30 - Heljä Järvinen

etsin_kunnes_loydan_sen.jpg

Eilisen kuuroittaisten rankkasateitten jälkeen ilta pimeni ja tähtikirkas taivas säkenöi. Täysikuu valaisi hopeisen sillan tyynelle järvelle.   Useasti en saa nukuttua täydenkuun aikoihin. Minun pitää ilmeisesti vahtia, että se täysikuu varmasti tulee. ;)

Tämä aamu valkeni upeassa auringonpaisteessa. Yön melko hyvin nukkuneena ja auringosta virkistyneenä puin lenkkivaatteet päälleni ja lähdin perinteiselle lenkille. Vastaani ajoi yksi jos toinenkin metsämies suuntanaan ampumarata. Siellä taisi olla seurojen väliset kilpailut. Haikeana pohdin kuinka muutama viime syksy on kohdallani mennyt niin, että en ole aikataulun niukkuuden tähden päässyt hirvimetsälle. Karu totuus on tälläkin hetkellä se, että minun tulisi suorittaa ampumakoe. Siihen taas tarvitaan myös metsästyskorttia avuksi. Kyllä, tutkinto on suoritettu mallikkaasti jo vuosia, vuosia sitten. Ja metsästyskorttikin on tullut Metsästäjälehden ohessa, mutta olen laittanut sen todella hyvään talteen, turvaan itseltänikin. Mutta, etsin kunnes löydän sen! :)

Tikkaa suurempi otus ei taida tänä syksynä mahtua kiikariini ja harvoin käytän avotähtäintäkään. Tämä syksy voi mennä niin, että jos hirvimetsälle joudan, olen "ajonaisena". Mielelläni sen teenkin, sillä metsässä on ilo liikkua. Passissa voi olla yksinäistä. Pitää olla hiljaa ja ei saa tuoksua hajuvedelle ja.. Tosin minulla ei ole kokemusta sellaisesta...siis yksinäisyydestä tai hiljaisuudesta tai muusta sellaisesta. Jahtipäällikkö on aina ollut hyvin antelias ja on osoittanut sellaisen passipaikan jossa on ollut vilkasta liikehdintää, mutta "väärää merkkiä". :) Kerran on passipaikalle osunut oikea otus ja sen kyllä muistan aina! Sen koostakin taidettiin oikein lyödä vetoa! Minä voitin! :) Ajomiehen- ja naisen osuus metsästyksen onnistumisessa on merkittävä, mutta seurakseni niille retkille ottaisin mielelläni jotain muuta, kuin hirvikärpäsiä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ampumakoe, metsästyskortti, Tikka

TIKKA 2009 lentää Tikkakoskelle

Sunnuntai 23.8.2009 klo 22.46 - Heljä Järvinen

TIKKA_2009

Naisten Valmiusliiton valtakunnallinen NASTA-harjoitus, TIKKA 2009 lähenee. Harjoituksen johto-organisaatio on lyhyen kesätauon jälkeen jälleen terävässä kunnossa. Olen ilahtunut vastuuhenkilöiden tarmokkaasta sitoutumisesta tehtävään. Meillä kaikilla on halu tarjota onnistunut harjoitus. Laadukkaan koulutuksen mahdollistavassa ympäristössä ammattitaitoiset kouluttajat kurssinjohtajineen huolehtivat siitä, että viimeisin tieto saadaan tarjota harjoitukseen osallistuville. Hyvän koulutuksen lisäksi olemme onnekkaita, kun saamme kokea yhdessä oloa ja elämyksiä aikataulullisesti sekä koulutusaiheiltaan hyvin tiiviin kolmen päivän aikana. Näissä harjoituksissa emme kuitenkaan unohda ilon ja naurun hyväksi koettua vaikutusta henkiseen hyvinvointiin.

Meille naisille ei ole kovinkaan yksinkertaista ”ottaa ja lähteä” kouluttautumaan. Se vaatii yllättävän monenlaisten asioiden yhteen sovittamista ennakkoon ja myös kotiin paluu on oma prosessinsa. Kotona odottavat ikävöivät perheenjäsenet kaipaavat huomiota ja alkavan viikon työt vaativat oman järjestelyaikansa. Muutaman päivän tiukan koulutussession ja yhdessä koetun hauskanpidon jälkeen löytyy paljon positiivisia voimavaroja. Näillä voimavaroilla ja tuoreella tiedoilla varustetut naiset ovat arvokkaita henkilöitä työyhteisössäkin. Heillä on päivitetyt tiedot arjen turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä ja käytännön harjoitukset koulutuksen aikana ovat antaneet konkreettisen kuvan teoriasta.

aamu-usva.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: NASTA-harjoitus, Naisten Valmiusliitto, TIKKA 2009

Nasta juttu

Sunnuntai 26.4.2009 klo 18.33 - Heljä Järvinen

TIKKA_2009

Kevät on kauneimmillaan ja kesää vasta odotellaan, kun aikani ja ajatukseni pyörivät lähes taukoamatta Naisten Valmiusliiton valtakunnallisen NASTA-harjoituksen parissa. Olen saanut tehtäväkseni johtaa tämän naisille suunnatun harjoituksen nimeltään TIKKA 2009. Se toteutetaan Tikkakoskella Luonetjärven varuskunnassa 25.–27. syyskuuta ja yhteistyökumppaneina ja merkittävimpinä tukijoina ovat Ilmasotakoulu ja Keski-Suomen maanpuolustuspiiri. Harjoitukselle on piirretty tunnuskuvio, Tikka-lintu, joka on harjoituksen tunnuseläin, onnen tuoja ja maskotti. Sen muoto on virtaviivainen kuin hävittäjäkoneella. Värit ovat kuin Naisten Valmiusliiton logossa. Kuva-asetelmassa on myös ilmavoimiemme kansallisuustunnus, joka samalla toimii maalitauluna tikan osuessa napakymppiin, mikä ennakoinee tulevan harjoituksen hyvää onnistumista. Toki rinkula ja tikan muoto muistuttavat myös siitä, että TIKKA 2009-harjoitus tukeutuu Ilmavoimien varuskuntaan. Harjoitukseen odotetaan osallistuvan 250 naista eri puolilta Suomea. Naisten Valmiusliitto yhdessä alueneuvottelukuntien kanssa suunnittelee ja toteuttaa vuosittain kaksi suurta harjoitusta nimenomaan naisille. Nämä koulutukset ovat arjen turvallisuustaitoja tukevaa ja kehittävää sekä arjen häiriö- ja poikkeusolokoulutusta. Näihin harjoituksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Koulutus on peruskoulutusta eikä siten edellytä ennakkotietoja tai taitoja.

TIKKA 2009-harjoituksessa on seitsemän muun kurssin lisäksi harjoituksen johdon kurssi, jossa olen siis myös kurssinjohtaja. Koko harjoituksen johtajana minun tulee opastaa ja tukea harjoituksen muuta organisaatiota, että Naisten Valmiusliiton määrittelemät koulutustavoitteet saavutetaan harjoitusta tukevassa ympäristössä ja puitteet ovat kaikin puolin kunnossa harjoituksen onnistumisen kannalta. Tehtäväni on myös huolehtia siitä, että johtamani organisaatio, kurssinjohtajat ja kouluttajat ovat huolehtineet osaltaan niistä velvollisuuksista mitä kyseinen tehtävä heiltä edellyttää. Olen iloinen siitä, että tämän harjoituksen johtotehtäviin olen saanut myös meiltä Kuhmoisista omia ammattitaitoisia naisiamme mukaan. Koko harjoitus toteutetaan vapaaehtoisvoimin.

Arjen turvallisuustaidot eivät ole trendiasioita, vaan niistä taidoista tulisi jokaisen huolehtia läpi elämän. Yksi arjen monista turvallisuutta lisäävistä asioista on huolehtia itsestään, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Omat valmiudet selviytyä arjen monimuotoisissa, joskus haastavissakin tilanteissa ovat paremmat hyväkuntoisella, kuin esimerkiksi itsensä rapakuntoon saattaneella henkilöllä. Ihmisen oma turvaverkko syntyy kodin, koulun, naapureiden, ystävien ja työyhteisön sekä omien turvallisuustaitojen kautta. Tämän ylläpitäminen ja määräysten sekä lakien noudattaminen vähentää onnettomuuksille altistumista. Mikään vakuutuskaan ei ole niin kattava, että korvaisi kaikki aiheutuneet vahingot ja ihmishenkiähän ei tuo takaisin mikään.

Tulevan syksyn harjoituksessa koulutusaiheina ovat muun muassa Etsintä- ja maastoensiapu, Ikääntymisen haasteet turvallisuudelle, Paloturvallisuus ja Maastotaidot. Nämä taidot ovat meille kaikille hyvinkin tarpeellisia, mutta haluan kuitenkin esimerkkinä tuoda esiin Ikääntymisen haasteet turvallisuudelle-kurssin.

Väestömme vanhenee nopealla tahdilla ja todellisten ikäihmisten määrä lisääntyy vuosi vuodelta huimasti. Ikääntyvän ihmisen hoidon tulisikin olla kannustavaa ja kotona asumista tukevaa mahdollisimman pitkään ja siihen on löydetty monia hyviä ja edullisia ratkaisuja tarjoamalla ikääntyville erilaisia ohjattuja liikuntamahdollisuuksia ja henkistä hyvinvointia tukevia palveluja. Suurin haaste taitaa kuitenkin olla tässä ihmisiä vilisevässä yhteiskunnassa ikääntyvän ihmisen yksinäisyyden poistaminen. Edelleenkin on niin, että naiset elävät pidempään ja jäävät leskiksi.

Ikääntyminen tuo tullessaan monia vaivojakin. Peruskunnon ylläpitäminen vaatii meiltä jokaiselta melkoisesti työtä ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän haasteet lisääntyvät. On tutkittu, että muun muassa hyvä lihaskunto saattaa estää vanhuksen kaatumisonnettomuuksia. Liikunnallinen ja kunnostaan huolehtiva ihminen on ketterämpi, mikä estää monien tapaturmien synnyn. On myös totta, että joidenkin lääkkeiden, esimerkiksi unilääkkeiden käyttöön voi liittyä lisääntynyt tapaturmien vaara. Lääketieteen kehittyessä näitäkin haittoja saatetaan pystyä vähentämään. Ikääntymisen haasteet ovat myös liittomme valtakunnallisen turvallisuusseminaarin pääaihe marraskuussa Porissa.

Kartuttaessaan turvallisuustaitoja ihminen parantaa henkistä ja kehollista pääomaansa läheistensä ja koko yhteisömme hyödyksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: TIKKA 2009, Naisten Valmiusliitto, Ilmasotakoulu

Talven selkä taittuu

Sunnuntai 8.2.2009 klo 19.46 - Heljä Järvinen

Niin melkein minunkin, sillä olen opetellut hiihtämään uudelleen. Hankin Intersportista ”idioottivarmat” sukset ja olenkin sujutellut lähes joka päivä, toisinaan jopa kaksikin kertaa päivässä viikon ajan. Hiihtämiseni on saanut melkein urakkahomman piirteet sillä päätin suksia hankkiessani, että hiihdän aina kun vain voin. Koskaan ei voi tietää milloin talvi loppuu. Sauvakävely, circuit tai spinning ovat sellaisia lajeja, että niitä ehdin harrastamaan muulloinkin. Toissaöisen lumisateen jälkeen hiihtolatu oli hiukan pehmeä ja kahden kierroksen sijasta hiihdinkin vain yhden. Koordinaatiokyky paranee kerta kerran jälkeen ja huimat alamäetkin tuntuvat jo hauskoille laskea. Mäkeä lasketellessa tulee mieleen Malmstenin laulama Jänöjussin mäenlasku. Ensimmäisillä kerroilla vähän hirvitti laskea ja toivoin että en loukkaisi itseäni, sillä liikunta on minulle sellainen lääke nykyään, että sitä en pois antaisi. Tänään sitten on satanut vettä koko päivän ja ollut plussakeli joten olenkin viettänyt rauhallista sunnuntaipäivää perheeni kanssa kynttilöitä poltellen ja hyvästä ruoasta nauttien. Mitä muuta näin kynttilänpäivänä voisi tehdäkään? Vielä löysin Joulupukin tuomaa herkkusuklaata. Hyvin oli säilynyt, tosin siitä oli pala poissa..olisiko ”kotihiiri” makean nälkäänsä ottanut?

Vuosi on alkanut muutenkin hyvin reippaasti. Naisten Valmiusliiton valtakunnallisen naisille suunnatun TIKKA 2009-harjoituksen suunnittelu on edennyt pitkin askelin, mutta silti on paljon vielä pohdittavaa ja soviteltavaa, että saamme onnistuneen harjoituksen aikaiseksi. Harjoituksen johtajana minulla on välillä ”perhosia vatsassa” ja luulen, että ennen h-hetkeä tilanne voi olla vielä hurjempi. Laulajana olen oppinut ”lamaannuttamaan” suurimman jännityksen mutta tiedän, että tämä harjoitus on niin kuin orkesteria johtaisi ja siksi orkesterin soittajienkin tulee lukea partituuri hyvin. Tämä on sellainen ”R. Wagnerin Valkyria”, jossa välilläkin ylletään fortissimoon. Onneksi aikaa on jäljellä vielä puolisen vuotta osaavan joukon tehdä asiat valmiiksi siten, että kursseille osallistuvat naiset voivat aikanaan tyytyväisinä palata kotiinsa onnistuneen harjoituksen jälkeen. Tuleva harjoitus on hyvin haastava, mutta samalla kaikkia eri tehtäviin sitoutuneita innostava. Olen ilolla saanut huomata järjestelyjen suunnittelun lähteneen hyvin käyntiin.

Kunnallisvaaleissa äänimääräni riitti arvokkaan luottamustehtävän hoitamiseen. Jatkan sivistyslautakunnan puheenjohtajana neljän vuoden tauon jälkeen. Vaikka edellinen kausi olikin melko raskas, niin nämä lautakunta-asiat eivät ole tulevaisuudessakaan helppoja päättää. Pienessäkin kunnassa on kuitenkin tärkeätä huolehtia siitä, että lapset ja nuoret saavat peruskoulustamme ja lukiostamme riittävät eväät jatko-opintoja varten.

On mukavaa, kun voi tehdä hyvin erilaisia asioita ja vielä itselle mielekkäitä. Tässä iässä ymmärtää jo paremmin monenlaisten asioiden merkityksen. Laulaminen on ollut minulle aina sellainen ”työ”, että vielä en ole siihen ”työlääntynyt”. Valmistelen parhaillaan osuuttani kevään konserttiin, jossa useampi solisti laulaa ikivihreitä iskelmiä. On hienoa, kun voi laulaa iskelmää, ooppera-aarioita tai hengellistä musiikkia. Pohjanmaalla asuessani tuli useasti laulettua kirkkomusiikkikonserteissa. Ne olivat hyvin suosittuja. Kuulijat tulivat hiljentymään ja nauttimaan rauhoittavasta musiikista. Samalla tavalla myös perinteisen iskelmän kuuleminen voi olla terapeuttinen kokemus. Tai ensimmäistä kertaa oopperamusiikkia kuunteleva voi intoutua oopperafaniksi. Suunnitelmissani onkin kaiken muun työn ohella valmistella kirkkokonsertti ja toivon, että se valmistuisi ensi keväälle.

4 kommenttia . Avainsanat: Intersport, TIKKA 2009-harjoitus, R. Wagner, suklaa