Nasta juttu

Share |

Sunnuntai 26.4.2009 klo 18.33 - Heljä Järvinen


TIKKA_2009

Kevät on kauneimmillaan ja kesää vasta odotellaan, kun aikani ja ajatukseni pyörivät lähes taukoamatta Naisten Valmiusliiton valtakunnallisen NASTA-harjoituksen parissa. Olen saanut tehtäväkseni johtaa tämän naisille suunnatun harjoituksen nimeltään TIKKA 2009. Se toteutetaan Tikkakoskella Luonetjärven varuskunnassa 25.–27. syyskuuta ja yhteistyökumppaneina ja merkittävimpinä tukijoina ovat Ilmasotakoulu ja Keski-Suomen maanpuolustuspiiri. Harjoitukselle on piirretty tunnuskuvio, Tikka-lintu, joka on harjoituksen tunnuseläin, onnen tuoja ja maskotti. Sen muoto on virtaviivainen kuin hävittäjäkoneella. Värit ovat kuin Naisten Valmiusliiton logossa. Kuva-asetelmassa on myös ilmavoimiemme kansallisuustunnus, joka samalla toimii maalitauluna tikan osuessa napakymppiin, mikä ennakoinee tulevan harjoituksen hyvää onnistumista. Toki rinkula ja tikan muoto muistuttavat myös siitä, että TIKKA 2009-harjoitus tukeutuu Ilmavoimien varuskuntaan. Harjoitukseen odotetaan osallistuvan 250 naista eri puolilta Suomea. Naisten Valmiusliitto yhdessä alueneuvottelukuntien kanssa suunnittelee ja toteuttaa vuosittain kaksi suurta harjoitusta nimenomaan naisille. Nämä koulutukset ovat arjen turvallisuustaitoja tukevaa ja kehittävää sekä arjen häiriö- ja poikkeusolokoulutusta. Näihin harjoituksiin voi osallistua kuka tahansa suomalainen nainen. Koulutus on peruskoulutusta eikä siten edellytä ennakkotietoja tai taitoja.

TIKKA 2009-harjoituksessa on seitsemän muun kurssin lisäksi harjoituksen johdon kurssi, jossa olen siis myös kurssinjohtaja. Koko harjoituksen johtajana minun tulee opastaa ja tukea harjoituksen muuta organisaatiota, että Naisten Valmiusliiton määrittelemät koulutustavoitteet saavutetaan harjoitusta tukevassa ympäristössä ja puitteet ovat kaikin puolin kunnossa harjoituksen onnistumisen kannalta. Tehtäväni on myös huolehtia siitä, että johtamani organisaatio, kurssinjohtajat ja kouluttajat ovat huolehtineet osaltaan niistä velvollisuuksista mitä kyseinen tehtävä heiltä edellyttää. Olen iloinen siitä, että tämän harjoituksen johtotehtäviin olen saanut myös meiltä Kuhmoisista omia ammattitaitoisia naisiamme mukaan. Koko harjoitus toteutetaan vapaaehtoisvoimin.

Arjen turvallisuustaidot eivät ole trendiasioita, vaan niistä taidoista tulisi jokaisen huolehtia läpi elämän. Yksi arjen monista turvallisuutta lisäävistä asioista on huolehtia itsestään, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Omat valmiudet selviytyä arjen monimuotoisissa, joskus haastavissakin tilanteissa ovat paremmat hyväkuntoisella, kuin esimerkiksi itsensä rapakuntoon saattaneella henkilöllä. Ihmisen oma turvaverkko syntyy kodin, koulun, naapureiden, ystävien ja työyhteisön sekä omien turvallisuustaitojen kautta. Tämän ylläpitäminen ja määräysten sekä lakien noudattaminen vähentää onnettomuuksille altistumista. Mikään vakuutuskaan ei ole niin kattava, että korvaisi kaikki aiheutuneet vahingot ja ihmishenkiähän ei tuo takaisin mikään.

Tulevan syksyn harjoituksessa koulutusaiheina ovat muun muassa Etsintä- ja maastoensiapu, Ikääntymisen haasteet turvallisuudelle, Paloturvallisuus ja Maastotaidot. Nämä taidot ovat meille kaikille hyvinkin tarpeellisia, mutta haluan kuitenkin esimerkkinä tuoda esiin Ikääntymisen haasteet turvallisuudelle-kurssin.

Väestömme vanhenee nopealla tahdilla ja todellisten ikäihmisten määrä lisääntyy vuosi vuodelta huimasti. Ikääntyvän ihmisen hoidon tulisikin olla kannustavaa ja kotona asumista tukevaa mahdollisimman pitkään ja siihen on löydetty monia hyviä ja edullisia ratkaisuja tarjoamalla ikääntyville erilaisia ohjattuja liikuntamahdollisuuksia ja henkistä hyvinvointia tukevia palveluja. Suurin haaste taitaa kuitenkin olla tässä ihmisiä vilisevässä yhteiskunnassa ikääntyvän ihmisen yksinäisyyden poistaminen. Edelleenkin on niin, että naiset elävät pidempään ja jäävät leskiksi.

Ikääntyminen tuo tullessaan monia vaivojakin. Peruskunnon ylläpitäminen vaatii meiltä jokaiselta melkoisesti työtä ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän haasteet lisääntyvät. On tutkittu, että muun muassa hyvä lihaskunto saattaa estää vanhuksen kaatumisonnettomuuksia. Liikunnallinen ja kunnostaan huolehtiva ihminen on ketterämpi, mikä estää monien tapaturmien synnyn. On myös totta, että joidenkin lääkkeiden, esimerkiksi unilääkkeiden käyttöön voi liittyä lisääntynyt tapaturmien vaara. Lääketieteen kehittyessä näitäkin haittoja saatetaan pystyä vähentämään. Ikääntymisen haasteet ovat myös liittomme valtakunnallisen turvallisuusseminaarin pääaihe marraskuussa Porissa.

Kartuttaessaan turvallisuustaitoja ihminen parantaa henkistä ja kehollista pääomaansa läheistensä ja koko yhteisömme hyödyksi.

Avainsanat: TIKKA 2009, Naisten Valmiusliitto, Ilmasotakoulu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini