Kimmeltävät hanget

Keskiviikko 13.1.2010 klo 20.22 - Heljä Järvinen

Päivät kuluvat todella nopeaan. Elämme jo tammikuun puolivälissä ja vaikka hiukan huumorilla heitin aikaisemmassa kirjoituksessani, että pääsiäinen on tuota pikaa, niin oikeasti se onkin.

Aamuherätys on aina niin kuin armeijassa, kuudelta ja siitä lähtee päivä käyntiin. Joskus aamut alkavat hyvin ja taas toisinaan vielä paremmin. Tänä aamuna ei ollut hurraamista, sillä viime yö meni ”harakoille”. Valvoin lähes koko yön. Aamulla kuitenkin vedin hiihtokamppeet päälleni ja lähdin ladulle.

Jaksoin väsymyksestä huolimatta ihailla myös satumaisen kaunista maisemaa. Puut ovat ikään kuin tehneet holvikaaren ladun päälle ja se kaari kimmelsi miljoonin timantein. Sen taideteoksen näkee vain tullessaan takaisin samaa reittiä. Alun lähes kolmen kilometrin mittainen nousu on niin keskittymiskykyä vaativa, että siinä ei taiteellisella silmällä ehdi tutkailemaan maisemia ja taas takaisin tullessa suuremman osan matkasta joutuu laskemaan kieli keskellä suuta toivoen, että pysyy ladulla ja pystyssä. Hyvin tänään silti meni vaikka raskaalle meno tuntuikin. Viisitoista kilometriä on ihan mukava matka hiihtääkin. Kuten hiihtokaverini Sirkka sanoi, olo on kuin voittajalla, kun sen matkan saa päätökseen. Erkki voiteli loistavaan kuntoon sukseni. Oli huikeaa laskea ihan vapaasti mäkiä alas.

Hiihtoreissusta jäi adrenaliinia sopivasti vereen Lohengrinin alttostemman harjoittelua varten. Hiihtäessäkin se teos kypsyy ajatuksissa valmiimmaksi. Olen aikaisemminkin todennut kuinka tämä Wagnerin ooppera on todellinen suurteos josta joka harjoituskerralla tuntuu löytyvän jotain uutta. Siihen valmistautuminen näyttää tuottavan runsaasti työtä, mutta uskon lopputuloksen palkitsevan kaikki vaivamme. Tänäänkin harjoitellessa tuli monta uusintaottoa, kun ei oikein rytmi ja nuotit pysyneet kohdillansa. Niitä ottoja tulee takuuvarmasti ennen ensi-iltaa kuten harmaita hiuksiakin. Silti saan myös iloita siitä, että voin olla mukana tekemässä tätä oopperaa.

 

hanget_kimmeltavat.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tammikuu, pääsiäinen, alttostemma, uusintaotto

Härkäviikot

Torstai 7.1.2010 klo 20.29 - Heljä Järvinen

Nyt loppuu joulun vietto ja alkaa härkäviikot. Pääsiäiseen asti ne kestävät. Oikein leppoisasti meni juhlapyhien aika ja siksipä on ihan hyvä mieli aloittaa kurinpalautus. Nythän on mitä mainioimmat hiihtokelitkin. Tämä on aika uskomatonta, että etelästä pohjoiseen saamme kaikki nauttia kunnon talvesta ja vieläpä oikeaan vuodenaikaan. Kunhan vain pakkaskelit pysyisivät kurissa. Puuliiterin takaseinä alkaa näkyä…tarkoittanee sitä, että puilla on tullut lämmitettyä tänä talvena. Vattenfall on kalliin puoleinen kumppani, että mielelläni maksan Jarille kuivista ja hyvistä polttopuista. Ja onhan se puiden haku mukavaa hyötyliikuntaakin, kun saa juosta rappuja mennen tullen ja ylämäkeen vielä kuorman kanssa.

Olin tänään Sirkan kanssa hiihtämässä. Hän on muuten todella kovakuntoinen nainen ikäisekseen! Tosin hänen suksensa luistivat paremmin, kuin minun. Huonon luiston innoittamana käännyin toisen kovakuntoisen hiihtäjän, Erkin puoleen ja pyysin häneltä voiteluapua suksiini. Saimme aikataulut sopimaan ja ehkä jo ensi tiistaina pääsen uudella voitelulla kokeilemaan kuinka ladulla suihkaa! Oopperakuoron harjoitukset hiukan sekoittavat hiihtorytmiäni. On silti hyvä välillä lepäilläkin, ettei tule ylikuntoa. Tosin kunto varmaan nousee vaikka suksi ei luistaisikaan, sillä joutuuhan sitä hartiavoimin tekemään töitä, että eteenpäin pääsee.

Oopperaharjoitusaikataulu alkaa tiivistyä. Kevät onkin jo pitkällä, kun viimeinen näytös maaliskuun lopulla on Tampere-talossa. Sitten olemmekin jo aivan pääsiäisen tuntumassa. Kalenteria kun katsoo huomaa, että viikot ja kuukaudet sujahtavat noin vain. Mutta totuus on se, että niin ne oikeastikin vain vilahtavat ohi. Pidän itselleni tärkeänä sitä, että jälkeenpäin voin katsoa mennyttä aikaa hyvillä mielin.

On mukava aloittaa taas arkea. Autolla ajo ei taida vähentyä juurikaan. Toivottavasti en samaan lukemaan kuitenkaan päädy kuin menneenä vuonna...liian paljon ja kaikki turhaa ajoa! Koen autossa istumisen jotenkin "vähemmän innostavaksi" ajankuluksi ja varsinkin, kun itse on ratissa aina. Taittuuhan se matka toki rivakammin, kuin yleisillä kulkuneuvoilla ja eipä täällä haja-asutusalueella ruuhkaksi asti busseja kulje. Taksit kyllä. Liian arvokasta. Siihen taitaa saada yhteiskunnan tukea. Mutta vasta sitten, kun on akuutti tarve. Oopperaan valmistautumista ei ehkä akuutiksi tarpeeksi lueta...mikäli ei saa sellaista roolia joka pirssillä ajelisi, vaikka kuljettajan ominaisuudessa. Taisi Valkyriakin aikoinaan karauttaa matkansa hevospelillä. Nyt on kuitenkin toinen ooppera kysymyksessä, Wagneria sekin.

Kilometrejä siis kertyy tänäkin vuonna, niin auton mittariin kuin hiihtoladulla. Yritän parantaa viimetalven hiihtokilometrilukemaa. Talven loputtua sen näkee mihin sitä on lopulta kyennyt. Parhaani yritän ja kaikkeni teen myös siinä, että pysyn hyvässä kunnossa!

loppiaisaamua.jpg

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Härkäviikot, pääsiäinen, Vattenfall, Valkyria