Poliisin tuttu jo nuoruudesta

Keskiviikko 16.11.2022 - Heljä Järvinen

Nuoruudessani sain tutustua paikkakuntamme nimismieheen, Martti Porvaliin. Istuin koulukaverini pyörän tarakalla ja ajelimme kylämme keskustassa valoisaan aikaan päivästä, nopeusrajoituksia rikkomatta, kun nimismies kaahi paikalle ja torui meitä, että ”näin ei kuulkaas täällä ajeta”. Tarakalla istuminen oli silloin kiellettyä. Turvallista se ei ollut silloin, kuten ei nytkään. Meitä tapauksen kohdehenkilöinä olleita nuoria tyttöjä ei naurattanut lainkaan ja luvan saatuamme, pyörää taluttaen, alahuuli vapisten lähdimmekin paikalta pois. Poliisin tehtävänä on tänäkin päivänä saada rikkeen tekijät ruotuun. Jälkeen päin nuoruuden tapahtuma on saanut hymyn kasvoille. Vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan parissa myöhemmin sain tutustua Marttiin, joka sittemmin toimi myös syyttäjänviraston päällikkönä Äänekoskella ja Jyväskylässä. Tästä 70- luvun tapahtumasta olen hänen kanssaan keskustellutkin. Keskustelun jälkeen erosimme sovussa.

Hänen poikaansa Mikkoon olen myös tutustunut maanpuolustustoiminnassa. Mikko on jatkanut isänsä viitoittamaa tietä ja toimii tällä hetkellä Sisä-Suomen poliisilaitoksen operatiivisena lakimiehenä. Hän on myös palkittu tiedusteluhistorian tutkija. Mikko Porvali on kirjoittanut useita korkeatasoisia teoksia, muun muassa juuri ilmestyneen Syvärin takana. Tämä teos kertoo jatkosodan aikaisesta kaukopartio- ja tiedustelutoiminnasta. Meidän jokaisen historiaan liittyy paljon erilaisia asioita ja tapahtumia.

Työmatkoja ajaessani on hyvin aikaa kuunnella radiota. Mielelläni avaan aina Yle Radio 1 kanavan, sillä sieltä tulee runsaasti myös klassista musiikkia ja asiaohjelmia. Eräänä päivänä tuli Jake Nymanin valitsemia musiikkikappaleita Näistä levyistä en luovu-ohjelmassa. Jakella on valtava kevyen musiikin tietämys ja hän on yksi nuoruuteni idoleista. Tuossa mainitussa ohjelmassa hän sanoi erittäin hyvin sen, että jos muistisairas ihminen kadottaa kaiken nykyisyyden ja ei enää osaa kommunikoida, mutta kuulleessaan tutun laulun, alkaa selkeästi laulamaan mukana, niin silloin ei voi muuta todeta kuin, että musiikilla on valtava voima.

Kulttuurin vaikutus hyvinvointiimme ja elämäämme on suurempi, kuin arvaammekaan. Lukeminen kannattaa aina, sanoi aikanaan kirjailija ja kulttuuripersoona Jörn Donner. Kirjojen hankkiminen ja niiden lukeminen on kuitenkin vähentynyt vuosi vuodelta. Uusi tutkimuskin kertoo, että korona-aikana ihmisten ajateltiin käyttävän enemmän aikaa lukemiseen, mutta se väheni entisestään. Tärkeä huomio tutkimustuloksessa on kuitenkin se, että ihmiset alkoivat liikkumaan enemmän. Kirjallisuudella, mutta myös liikunnalla on valtava merkitys hyvinvointiimme. Joten suosittelen lämpimästi molempia asioita!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Martti Porvali, Äänekoski, Viitasaari, Mikko Porvali, Syvärin takana, Jake Nyman, Näistä levyistä en luovu, YLE Radio 1,