Pimeyden valtakunta

Keskiviikko 20.9.2017 - Heljä Järvinen

Jännä juttu. Taas on syksy. Pimeää ja märkää. Meidän kunnassa se pimeys on käsin kosketeltavissa. Mitä pimeämpi vuodenaika sitä vähemmän meillä valaistaan katuja ja teitä. Ketä palvelee se, että kylän valot sammutetaan kymmenen jälkeen illalla? Useita poliisin- ja pelastuspalvelun turvallisuusaiheisia luentoja kuunnelleena totean turvallisuuden koostuvan monista tekijöistä. Ympäristön esteettömyys ja riittävä valaistus ovat tärkeä osa turvallista asumista.
Pimeässä rosvot saavat puuhastella rauhassa ja satunnainen kulkija saattaa loukata itsensä astuessaan asfaltissa olevaan reikään. Palo- ja pelastusväki ja lehdenjakajatkin joutuvat työskentelemään useasti pimeyden huonontamissa olosuhteissa. Ympäristön ja ainakin kulkuväylien riittävä valaistus on jokaisen kiinteistön omistajan järjestettävissä, mutta kunnassa tulisi mielestäni ajatella yleistä turvallisuutta. Riittävä valaistus sekä kunnossa olevat kulkureitit ovat yksi osa kunnan turvallisuusstrategiaa. Kuntamme vuonna 2014 päivitetyssä kuntastrategiassa on kirjattu, että tämä on viihtyisä ja helposti lähestyttävä ja että kuntakeskuksesta pyrittäisiin kehittämään viihtyisä ja houkutteleva. Kyllä joku paikkakuntalainen saattaa pimeässäkin viihtyä.
Vakavasti ottaen kuntamme strategiassa ei ole lainkaan erikseen mainittu kuntalaisten yleisen turvallisuuden vaalimista ja arjen turvallisuuden ylläpitämistä. Kuntamme on kyllä mukana maakuntamme valmiussuunnitelmassa. Tämä valmiussuunnitelmapainottuu kuitenkin vakavampiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin.
Olisiko meillä sittenkin varaa polttaa sähköä taajama-alueen katuvaloissa pimeänä aikana? Varmaankin riittävä valaistus auttaa estämään osan ilkivallanteoista ja muista rötöksistä. Vuosien kyselemisen jälkeen koulukeskuksen piha-alueen valaistus on saatu varsin hyvään kuntoon. Asian saaminen kuntoon kesti kuutisen vuotta ensimmäisestä aloitteestani. Samoihin aikoihin esitin riittävää valaistusta ja teknistä valvontaa urheilukentän ja uimalan alueelle, mutta tämä ei vielä edistynyt. Toivottavasti tulevana vuonna uimalan laiturin uudistamisen yhteydessä tämäkin asia saataisiin kuntoon. Muutama vuosi sittenhän asiaa oli hoidettu lukitsemalla uimalaan vievän tien puomi, mutta urheilukentällä sattuneen sairauskohtauksen hoitoon tarvitun ambulanssin pääsy paikalle hidastui tämän takia. Yhteisen omaisuutemme turmeleminen liittyy usein nuoruusiän hölmöyteen tai syrjäytymiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että kuka hyvänsä saattaa koska tahansa joutua kiireellisen avun tarpeeseen ja silloin kaikki tuollainen hidastaa avun saantia. Siksi olisi hyvä, että nuori väkemme ymmärtäisi pitää huolta yhteiseksi hyväksi hankitusta omaisuudesta ja rakennelmista ja mieluiten estäisi niiden turmelemista.
Enimmäkseen seudullamme on onneksi tapahtunut muutosta parempaan suuntaan. Kunnan kiinteistöjä on järjestelmällisesti korjattu ja palvelutoiminta jatkuu. Ympäristön viihtyisyyttä on hoidettu ja muun muassa tien varsien kukka-asetelmista on tänäkin vuonna saatu kiitosta.
 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiussuunnitelma, palo- ja pelastuslaitos, kuntastrategia, turvallisuus

Paljon hyvää

Keskiviikko 16.9.2015 klo 9.05 - Heljä Järvinen

Kyllä meitä ihmisiä viedään kuin pässiä narussa. Muutama viikko sitten, kun laitatin perheemme autoihin uudet kesärenkaat, huomasin, että vieras taksi ajelee koulukyytiä. Kyselin lenkkeilykavereilta, että tietävätkö he mistä on kysymys ja yhtä tietämättömiä hekin olivat. Asia paljastuikin ollessani oman kylän taksiyrittäjän kyydissä. Hän kertoi, että koulukyydit on kilpailutettu ja edullisin palvelu tulee aivan Hartolasta asti. Olen todella hämmästynyt. Näin meitä pieniä ja vähäväkisiä kuntia kohdellaan. Meiltä viedään vähin erin toimintakyky ja mahdollisuudet.
Olin kovin närkästynyt kuullessani tästä ja siinä tuli heti mieleen millaista politiikkaa tässä valtakunnassa harjoitetaan ja minkälaisia lakeja rustataan. Olen todella pahoillani kuntamme taksiyrittäjien puolesta. Voiko olla mahdollista, että tämä palvelu, joka on jouduttu kilpailuttamaan, on niin paljon edullisempi kuin paikallisten yrittäjien, että se on tullut valituksi. Tosin sen hinnan ei kai tarvitse olla kuin viisi euroa edullisempi, niin se riittävä peruste hyväksyä tarjous. Kysymys on kahden vuoden sopimuksesta ja vuoden optio lisäksi. Tällaisilla laeilla ja muilla toimilla pieniltä kunnilla viedään toimintaedellytykset ja mahdollisuudet tulevaisuuteen. Me vain ajaudumme tahtomattamme suurempien kasvukeskusten reunamille ja unohdumme, kuin meitä ei koskaan olisi ollutkaan.
 
Pienessä kunnassamme toisen epäonni koskee meitä kaikkia. Kaikkien yritysten tulisi olla toimintakykyisiä ja tuottavia, että kuntamme pysyisi elinkelpoisena. Yrityksiltä ja kaikilta toimijoilta vaaditaan paljon, niin työtunteja kuin idearikkautta ja uskallusta heittäytyä uuteen, joskus jopa mahdottomaltakin tuntuviin asioihin. Mutta, se ei riitä. Meitä kaikkia kuntalaisia tarvitaan meidän kuntamme menestystarinaan. Nyt tarvitaan sitä yhteisöllisyyttä ja välittämistä ja rohkeaa ideointia.
 
Vuoden pimein aika on tulossa ja nyt olisi hyvä pohtia millaisena meidän kunta esittäytyy ensi vuonna ja tulevaisuudessakin. Vuoden vierasvenesatama-titteli on hienoa alkua menestystarinalle ja näitä menestystarinoita voimme lukea jatkossakin, kun tartumme haasteisiin ja tuemme kuntaamme sisältäpäin. Mieltäni ilahdutti nuorten miesten uskallus rohkeasti tarttua menestyneen yrityksen ruoriin. Olen kovin iloinen siitä ja toivotan parhainta menestystä heille. Muun muassa rohkeus, ennakkoluulottomuus, tieto ja taito ovat tämänkin kunnan menestyksen tekijöitä.
 
Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, olisi hyvä, jos jokapäiväisessä elämässämme jaksaisimme nähdä toistemme tekemisissä enemmän hyvää. Kun saamme hyvää palvelua, saisimme siitä myös sanottua palveluntuottajalle ja muillekin. Erityisen hyvä asia olisi, jos kohdistaisimme voimamme hyvän tekemiseen. Menestyvän yrityksen luovat hyvinvoivat työntekijät esimiestensä johdolla. Menestyvän kunnan tekijät ovat hyvinvoivat kuntalaiset.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lait, politiikka, menestyvä kunta