Pimeyden valtakunta

Share |

Keskiviikko 20.9.2017 - Heljä Järvinen


Jännä juttu. Taas on syksy. Pimeää ja märkää. Meidän kunnassa se pimeys on käsin kosketeltavissa. Mitä pimeämpi vuodenaika sitä vähemmän meillä valaistaan katuja ja teitä. Ketä palvelee se, että kylän valot sammutetaan kymmenen jälkeen illalla? Useita poliisin- ja pelastuspalvelun turvallisuusaiheisia luentoja kuunnelleena totean turvallisuuden koostuvan monista tekijöistä. Ympäristön esteettömyys ja riittävä valaistus ovat tärkeä osa turvallista asumista.
Pimeässä rosvot saavat puuhastella rauhassa ja satunnainen kulkija saattaa loukata itsensä astuessaan asfaltissa olevaan reikään. Palo- ja pelastusväki ja lehdenjakajatkin joutuvat työskentelemään useasti pimeyden huonontamissa olosuhteissa. Ympäristön ja ainakin kulkuväylien riittävä valaistus on jokaisen kiinteistön omistajan järjestettävissä, mutta kunnassa tulisi mielestäni ajatella yleistä turvallisuutta. Riittävä valaistus sekä kunnossa olevat kulkureitit ovat yksi osa kunnan turvallisuusstrategiaa. Kuntamme vuonna 2014 päivitetyssä kuntastrategiassa on kirjattu, että tämä on viihtyisä ja helposti lähestyttävä ja että kuntakeskuksesta pyrittäisiin kehittämään viihtyisä ja houkutteleva. Kyllä joku paikkakuntalainen saattaa pimeässäkin viihtyä.
Vakavasti ottaen kuntamme strategiassa ei ole lainkaan erikseen mainittu kuntalaisten yleisen turvallisuuden vaalimista ja arjen turvallisuuden ylläpitämistä. Kuntamme on kyllä mukana maakuntamme valmiussuunnitelmassa. Tämä valmiussuunnitelmapainottuu kuitenkin vakavampiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin.
Olisiko meillä sittenkin varaa polttaa sähköä taajama-alueen katuvaloissa pimeänä aikana? Varmaankin riittävä valaistus auttaa estämään osan ilkivallanteoista ja muista rötöksistä. Vuosien kyselemisen jälkeen koulukeskuksen piha-alueen valaistus on saatu varsin hyvään kuntoon. Asian saaminen kuntoon kesti kuutisen vuotta ensimmäisestä aloitteestani. Samoihin aikoihin esitin riittävää valaistusta ja teknistä valvontaa urheilukentän ja uimalan alueelle, mutta tämä ei vielä edistynyt. Toivottavasti tulevana vuonna uimalan laiturin uudistamisen yhteydessä tämäkin asia saataisiin kuntoon. Muutama vuosi sittenhän asiaa oli hoidettu lukitsemalla uimalaan vievän tien puomi, mutta urheilukentällä sattuneen sairauskohtauksen hoitoon tarvitun ambulanssin pääsy paikalle hidastui tämän takia. Yhteisen omaisuutemme turmeleminen liittyy usein nuoruusiän hölmöyteen tai syrjäytymiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että kuka hyvänsä saattaa koska tahansa joutua kiireellisen avun tarpeeseen ja silloin kaikki tuollainen hidastaa avun saantia. Siksi olisi hyvä, että nuori väkemme ymmärtäisi pitää huolta yhteiseksi hyväksi hankitusta omaisuudesta ja rakennelmista ja mieluiten estäisi niiden turmelemista.
Enimmäkseen seudullamme on onneksi tapahtunut muutosta parempaan suuntaan. Kunnan kiinteistöjä on järjestelmällisesti korjattu ja palvelutoiminta jatkuu. Ympäristön viihtyisyyttä on hoidettu ja muun muassa tien varsien kukka-asetelmista on tänäkin vuonna saatu kiitosta.
 

 

 

Avainsanat: Valmiussuunnitelma, palo- ja pelastuslaitos, kuntastrategia, turvallisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini