Kunnasta ja kunnosta

Share |

Sunnuntai 12.10.2008 klo 21.32 - Heljä Järvinen


Tänä päivänä arjen turvallisuuden lisäksi puhuttaa paljon myös kuntien vastuulla olevat terveyden – ja sairaanhoidon sekä vanhustenhuollon palvelut. Tosiasia on se, että kunnat joutuvat järjestämään nämä palvelut valtion asettamien velvoitteiden mukaan, oli rahaa tai ei. Liian pieniä talousarvioita tekemällä tai kunnan taloustilanteeseen vetoamalla ei näistä tehtävistä pääse eroon.

Vaikka yhteiskunta maksaakin sairauksien hoitamisesta suurimman osan on meillä kaikilla kuitenkin vastuu oman kuntomme ja terveytemme säilyttämisestä, ainakin niin, ettemme toiminnallamme terveyttämme ja hyvinvointiamme suorastaan pilaisi. Jokainen tietää näistä asioista: ylipainosta, tupakoinnista, alkoholista ja muista päihteistä. Jokainen myös tietää, mitä omalta kohdaltaan pitäisi näiden suhteen tehdä.

Kaikkien meidän turvallisuuteen sekä arkisissa toimissamme että varsinkin erilaisissa poikkeus- ja häiriötilanteissa liittyy myös ruumiillinen suorituskyky. Jos on normaalissa tai peräti hyvässä kunnossa on paremmat mahdollisuudet pelastautua erilaisista vaaratilanteista. Itse uskon, että koko kuntammekin hyvinvointi osaltaan riippuu kuntalaisten tarmosta ja kuntoisuudesta.

Kun ihminen voi hyvin sekä hengen että ruumiin puolesta pärjää hän paremmin arjen askareissa myös vastoinkäymisten sattuessa. Tietenkään kaikki meistä eivät voi olla supersuorittajia, eikä tarvitsekaan. Hyvät suhteet naapurustoon, sukulaisiin ja työtovereihin tiivistävät turvaverkkomme yhteiskunnan järjestämää lakisääteistä suojaa paremmaksi.

Pidetään välit kunnossa eikä jätetä kaveria. Saatammehan itsekin olla koska hyvänsä pienen tai isommankin avun tarpeessa.

 

Avainsanat: Terveyden- ja sairaanhoito, kunnan hyvinvointi


Kommentit

13.10.2008 22.08  Pirjo Kunnari

Ehtoota!
Kirjoitat täyttä asiaa.Olen ehdottomasti sitä mieltä että yksilön omaa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään on korostettava voimallisemmin.Terveet elämäntavat ja oikeaoppinen ravinto ovat perusedellytys johon meistä jokaisen tulisi sitoutua.Vauvaa hoidetaan ja ruokitaan oikeaoppisesti,säännöllisesti ja täsmällisesti.Päiväkodeissa,päivähoitopaikoissa ja kouluissa tarjotaan lapsille terveellista ja ravitsevaa ruokaa,opetetaan siisteyttä,toisen huomioon ottamista ja arvostamista.Missä vaiheessa lipsutaan ja mennään sivuraiteille?Miksei terveellisistä elämäntavoista tule jatkumo hamaan loppuelämään saakka?Useimmiten vasta sitten kun ilmaantuu oireita tai sairastuu on valmis tekemään elämäntapamuutoksen ja korjaavia toimenpiteitä.Olen ehdottomasti sitä mieltä että viimeistään siinä vaiheessa kun oireita ilmenee on itse persoonakohtaisesti tehtävä korjaavia toimenpiteitä ja ellei näin tapahdu ei myöskään yhteiskunta ole velvollinen kustantamaan kalliita hotoja.Jokainen meistä voi toki päättää miten oman elämänsä elää mutta samalla sitoutuu myös vastaamaan kustannusista.
Herkutteluun taipuvaisena ymmärrän vallan hyvin ylipainoisia mutta en silti hyväksy.Jääkaappiin kiinnitetty tarra HILLITTE ITTES! panee edes joskus ajattelemaan omia ruokailutottumuksiaan.
Tulipa jälleen kerran otettua kantaa lempiaiheeseeni.Ei muuta kun hammaspesulle ja sitten unten maille.
Kauniita unia itse kullekin.Herätään virkeinä ja energisinä uuteen päivään.

14.10.2008 20.57  Heljä Järvinen

Kiitos mielipiteestäsi Pirjo Kunnari.

On totta, että meillä on vastuu itsestämme ja teoistamme, mutta meillä on myös vastuu läheisistämme. Siksi on hyvä, että yhteiskunnassamme on sosiaali- ja terveydenhuolto hoidettu niin, että apua tarvitsevat myös saavat sitä.

Miten voimme yksilön terveyteen ja siitä huolehtimiseen puuttua, on toinen asia. Ensi sijassa halu muuttua ja tervehtyä lähtee yksilöstä itsestään. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista vaikka haluja olisi ja tahtoa riittäisi. Silti yhtenä hyvänä keinona voisin pitää sitä, että työnantajia ja yrityksiä palkittaisiin työntekijöiden kannustamisesta terveisiin elämäntapoihin ja että tilanteen edistymistä voitaisiin myös helposti seurata. Kilpailu terveyden edistämisestä on varmasti pitkällä tähtäimellä kannattavin investointi. Monet yritykset ovatkin ryhtyneet huolehtimaan työntekijöidensä terveydestä sekä hyvinvoinnista ja kannustamaan heitä tavoitteiden saavuttamisessa, sillä hyväkuntoinen ja virkeä työntekijä on työyhteisössä hyvä ja turvallinen voimavara.

?Hillitte ittes? on hauska lausahdus ja oikeastaan se pätee aika moneenkin asiaan. Jääkaapin ovessa se on kyllä mainio ja osuvakin teksti (laitoin heti itsellenikin vanhan valokuvan kanssa), sillä silloin ehkä oikeasti tulee tarkasteltua erilaisia vaihtoehtoja siitä minkä kaapin ovi kulloinkin kannattaa avata =).


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini