Norovirus hereillä

Maanantai 1.2.2010 klo 21.08 - Heljä Järvinen

 norovirus2.jpg

Kuva norolog.com

Tammikuu on taittunut helmikuulle ja valoisa vuorokaudenaika pidentynyt. Meillä on ollut pitkä ja melko korkeissakin lukemissa oleva pakkasjakso, mutta se ei silti ole pystynyt tainnuttamaan kaikkia kulkutauteja. Norovirus on jälleen virkeänä liikkeellä.

Yleensä kaikki tarttuvat taudit, hengityselinsairaudet ja vatsataudit voidaan minimoida hyvällä käsihygienialla. Niin noroviruskin. Sen taudin oleellisena ennaltaehkäisijänä toimii hyvä käsihygienia. Käsienpesussa pitää käyttää runsaasti juoksevaa lämmintä vettä ja pestä kädet aina nestesaippuaa käyttäen ja sen jälkeen pyyhkiä kertakäyttöpyyhkeeseen. Sanotaan, että käsien pesuun tulisi käyttää aikaa 10- 15 sekuntia. Palasaippuat eivät ole hygieenisiä kuten eivät myöskään julkisten tilojen kangaspyyhkeet, vaikka ne hyvin koneessa pyörivätkin tuoden aina puhtaamman osan esiin. Pitäisi myös välttää koskemasta julkisten tilojen ovenkahvoja ja kaiteita. Hanskat käteen vaan. Niin ne kädet säilyvät kauniimpina ja terveempinä kokonaisuudessaankin.

norovirus3.jpgKotiolot ovat taas hiukan erilainen ympäristö. Silti kotonakin on syytä kohottaa valmiutta silloin, kun liikkeellä on erilaisia tarttuvia tauteja. Kannattaa käyttää aikaa sellaisten pintojen erityiseen puhdistamiseen mihin käsi yleensä koskettaa kuten valokatkaisijat, ovenkahvat ja niiden ympäristö, hanat, wc-pöntön painikenappi ja ylipäätään koko pöntön puhtaanapitoon kannattaa käyttää aikaa. Sanotaan, että klooripitoinen puhdistusaine, jota itsekin kyllä käytän silloin tällöin, on kaikkein tehokkain puhdistaja. Myös käsipyyhkeitä tulee vaihtaa aktiivisesti.                                                      

                                                                                              Kuva flickr.com

 

 

 

 

norovirus4.jpgTauteja tulee ja menee. Huomattavaa kuitenkin on ollut se, että H1N1-viruksen pelossa ihmiset ryhtyivät käyttämään alkoholipitoisia käsienpuhdistusaineita. Vaikka tutkimustuloksia ei olekaan käytössä, niin kuulemani mukaan on selkeästi havaittu käsien puhdistukseen liittyvän aktiivisuuden vähentäneen tarttuvien tautien määrää. Mielestäni tämä on erittäin hyvä merkki siitä, että näin tulisi jatkossakin toimia, vaikka mitään suurempaa riskiä ei olisikaan tiedossa.

 

Kuva infiniteunknown.net

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Norovirus, silsa, käsihygienia, kloori