Norovirus hereillä

Share |

Maanantai 1.2.2010 klo 21.08 - Heljä Järvinen


Flunssavirus voi elää ovenkahvassa tai valokatkaisijassa jopa 18 tuntia.

  • kynnen alla on Suomen väkiluku mikrobeja
  • sormuksen alla elää Euroopan väkiluvun verran mikrobeja
  • tulehduksessa on maailman väkiluku mikrobeja

Melkoinen määrä siis!

Hyvä käsihygienia on halvin ja helpoin tapa ehkäistä erilaisia tartuntoja. 

Kädet tulisi pestä aina silloin, kun ryhdytään syömään tai valmistamaan ruokaa, jos on yskinyt tai aivastanut, tai jos on niistänyt nenää tai tupakoinut. Kädet on hyvä pestä myös silloin, kun on vaihtanut vauvalle vaippoja, silittänyt lemmikkiä tai vienyt roskia jäteastiaan. Siis aina, kun on koskenut johonkin, missä kädet voivat likaantua.

Käsissä on luontaisesti mikrobeja ja ne ovat osa käsien normaaliflooraa. Osa niistä mikrobeista on kuitenkin tauteja aiheuttavia bakteereita.

Kun käsiä ryhdytään pesemään, kääritään hihat ylös, että voidaan pestä myös ranteet. Poistetaan kello, rannekorut ja sormukset. Kastellaan kädet ja ranteet lämpimällä vedellä ja vaahdotetaan saippuaa ja pestään sormenpäät, peukalot, sormienvälit, sekä käsien ulkoreunat ja kämmenet sekä ranteet. Useasti juuri käsien sisäpuoli, keskisormen ja nimettämän välit ja peukalo sekä yllättäen sormenpäät jäävät huolimattomalle pesulle.

Kädet myös huuhdellaan huolellisesti pesun jälkeen. Kuten blogissani kirjoitinkin kannattaa käyttää aina jos mahdollista, kertakäyttöpyyhkeitä. Jos hana ei sulkeudu automaattisesti, se kannattaa sulkea paperia apuna käyttäen - kodin ulkopuolella.

Hyvään käsihygieniaan kuuluu muutakin kuin käsienpesu. Käsien iho tulisi yrittää pitää ehjänä ja huolehtia siitä, että kädet eivät kuivuisi. Talviaikana ihon kuivuminen on ongelma suurelle osalle ihmisiä ja varsinkin heillä, joilla on taipumusta atopiaan, liialliseen ihon kuivumiseen.

  • kynnet pidetään lyhyinä
  • kynsinauhat ehjinä

Pitkät kynnet ja varsinkin tällä hetkellä muodikkaat (hyvin hoidettuna kauniit ja kestävät) rakennekynnet keräävät helposti bakteereja. Sellainen työ, missä tarvitsee erityisen huolellisesti noudattaa käsihygieniaa, niitä ei yleensä saa pitääkään. Sama tilanne on lävistyskorujenkin kanssa.

Iloa käsien pesuun! :)

 kynsisieni.jpg

Kuvassa olevalla potilaalla on kynsisieni.

Kuva dermaklinikka.fi

Avainsanat: Norovirus, silsa, käsihygienia, kloori


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini