Suven suloisuutta

Maanantai 4.6.2018 - Heljä Järvinen

Elämme vuoden parhainta aikaa, mikäli paremmuus mitataan lämmön ja auringonvalon määrästä. Tätä ihanuutta olemme saaneet osaksemme viikkojen ajan. Sateisen ja kylmän viime kesän, sekä pimeän ja märän syksyn ja loputtomalta tuntuneen, vaikkakin aidon, talven jälkeen tämä onkin merkillistä ja ilahduttavaa. On suuri ilo ja nautinto nähdä luonto kukkivana ja tuoksuvana. Myös lintujen laulu perheenperustamistouhujen ohessa on sielulle ja mielelle suuri voimavaran lähde.

Näin keväällä on useita liputuspäiviä ja suomenlippu onkin kauniisti hulmunnut sinivalkoisena kevään edistyessä kesään. Yksi minulle merkityksellisistä liputuspäivistä on Puolustusvoimain lippujuhlapäivä. Aikaisemmin se tunnettiin nimellä Sotaväen lippujuhla. Viralliseksi liputuspäiväksi se asetettiin vuonna 1934. Ylipäällikkö Mannerheimin täyttäessä 75-vuotta 4. kesäkuuta vuonna 1942 hän sai Suomen Marsalkan arvon ja siitä lähtien päivää on vietetty Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä. Olen saanut olla useissa Puolustusvoimain lippujuhlan tilaisuuksissa kutsuvieraana tai katsojana ja aina tilaisuudet ovat silmänurkat kostuttaneet.

Suomen lippu täytti maanantaina 28.5.2018., 100 vuotta. Etelä-Karjalan museo esittelytekstissään kertoo, että ”lippu ei ole vain tangossa hulmuava kangas vaan sen avulla vaikutetaan, luodaan mielikuvia ja ilmaistaan mielipiteitä” ja se antaa vahvan isänmaallisen tunteen. Eduskunta hyväksyi siniristilipun Suomen lipuksi 28.5.1918. Monikaan ei tiedä, että sininen ja valkoinen väri lipussamme ei todellisuudessa symboloi sinistä taivasta ja valkoista hankea. Nämä mielikuvat lipustamme ovat syntyneet Lippulaulun kautta "kuin taivas ja hanki Suomen ovat värisi puhtahat", kertoo valtiotieteen tohtori, toimittaja ja kirjailija Kimmo Kiljunen. Suomen lipun alkuperäinen väri oli punakeltainen leijonalippu ja se poistui käytöstä lopullisesti vuonna 1920. Suomen lipulla ei ole virallista tunnustuksellista selitystä, mutta lipussa oleva sininen risti on kristillinen symboli ja juontaa muotonsa Tanskan lipusta. Se viestii pohjoismaisesta yhteenkuuluvuudesta ja sitoutumisesta pohjoismaiseen perinteeseen.

Tulevana viikonloppunakin saamme nostaa lipun salkoon ja kunnioittaa itsenäistä isänmaatamme sekä juhlistaa kaikkia uusia ylioppilaita ja muita ammattiin valmistuneita. Onnea kaikille ylioppilaille ja ammattiin valmistuneille.

Onnea 100-vuotiaalle Suomelle ja suomen lipulle.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Marsalkka Mannerheim, ylipäällikkö Mannerheim, lippulaulu