Vaaratilanteet vaarassa

Lauantai 5.12.2009 klo 21.50 - Heljä Järvinen

Tänään aloitin hiihtokauden. Hiihdin hiihtotunnelissa ja luonnossa. Jos olisin aavistanut tulevat vaaratilanteet, olisin tyytynyt vain hiihtoputken melko haastavalle ladulle. Tämän päiväinen oli vastoinkäymisissään myös positiivinen elämys, sillä en olisi koskaan uskonut jaksavani hiihtää niin kevyesti niin jyrkkiä mäkiä kuin tänään hiihdin ja toisaalta vaikka kaaduinkin kahdesti, en olisi koskaan voinut kuvitella laskevani niin pitkiä ja jyrkkiä mäkiä alas...huhhhuh!! Luulen, että sain voimaa niistä kilpahiihtäjistä (huippu-urheilijoista) jotka "lensivät" ylämäissäkin ohitseni.

Ensimmäisellä kerralla kaatuessani venäytin vasemman pakaran ja ajattelin hetken venyteltyäni, että kyllä rivakka hiihto palauttaa sen "kuosiin" ja niin kävikin. Juuri kun olin palautumassa koko epäonnisesta kaatumisesta muutaman hiihtokilometrin jälkeen, laskin loivasti kaartuvaan melko jyrkkään alamäkeen jossa suksi ikään kuin tarrautui jäisen ladun reunaan ja yrittäessäni "hienosti" oikaista jo "ketuille menevää" laskua alkoi uskomattoman komea ilmalento joka päätyi rapsakkaan alastuloon oikealle kyljelle. Ilmalentosuorituksen aikana sain oivallisen ajatuksen, että jos nyt en ojenna joutsenkaulaani ihan kokonaan suoraksi saan kivikosta "alfatti-ihottumaa" juuri hoidettuun hipiääni. Tunsin pohjattoman kouraisun lompakossani ja sain kuin sainkin päävärkkini (yläpää) pidettyä "riman yläpuolella" ja saaliiksi sain vain ruhjeet oikeaan olkapäähän, lonkkaan ja ranteeseen. Ranteen ruhje tuli siinä kun gps-laite painoi ranteeseen sen osuessa jäiseen maahan.

Erään merkittävän huomion tein kaatuessani. Kukaan ei tullut kysymään minulta vointiani. No, ehkä jos olisin jäänyt liikkumattomaksi joku olisi saattanut huomioida tilanteen. Hiihtäjiä kun oli satoja ja taas satoja liikkeellä.

Kymmenen kilometriä hiihdettyäni koin, että olen ansainnut kunnon kokohieronnan. Kyllä löytyi kipeitä ja kireitä lihaksia, mutta nyt on tosi upea fiilis ja huomenna taas uusin kujein liikenteeseen.

Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen olen ajatellut mennä ja sen jälkeen juoksulenkille. Juhlalounaan nautin ennen kuin Tuntematon Sotilas-elokuva alkaa ja sen jälkeen vielä ehtii pikapyrähdyksen ulkona tekemään ennen kuin alkaa linnan pukukatselmus.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hiihto, vammat