Heleää helmikuista Heljän päivää

Lauantai 20.2.2010 klo 13.20 - Heljä Järvinen

Onnitteluni kaikille päivänsankareille! Päivä on mitä kaunein, aurinko paistaa ja hanki kimmeltää. On todella vanhanaikainen helmikuinen päivä! Kova viima tekee ulkoiluilmasta lähes kokonaan mahdottoman. Tämän päivän tuuli saadaan laskea yhdeksi niistä ”karmutuulista”, joista lasketaan jäiden lähtö keväällä.

Karmutuuleksi sanotaan sellaista kevät-talven tuulta, joka lennättää puiden kaarnaa ja oksia sekä muuta puunroskaa. Kolme karmutuulta peräkkäin ja viimeisestä laskettuna yhdeksän viikkoa, pitäisi jäiden lähteä järvistä. Vielä 90- luvulla se piti melko hyvin paikkansa. Jäät, mikäli ne olivat järveen kunnolla tulleetkaan, lähtivät viime vuosisadan viimeisen vuosikymmenen loppupuolella eräänä vuonna vasta toukokuun lopulla.

helmikuu.jpg

Toivottavasti hyvät talvikelit jatkuvat edelleen. Kyselin kauppiaalta  tänään hiukan parempia suksia, mutta aika huonosti niitä enää on tarjolla. Ehkä hiihdän vanhoilla suksillani tämän talven ja investoin ensi talveksi paremmat välineet. Hiihtotulokseni uupuu vielä jonkin verran viime vuoden lukemasta, mutta jos tällaista talvea edelleen on, niin ei ole kaukana ennätyksen tulo. Tällä aikataululla, sekä näillä kyvyillä ja taidoilla saatan helposti onnistua tavoitteessani.

helmikuun_sininen_hetki.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karmutuuli, 90 -luku, toukokuu