Arjen turvallisuudentunne järkkynyt

Sunnuntai 28.9.2008 klo 21.13 - Heljä Järvinen

Arjen turvallisuudentunne on järkkynyt meillä kaikilla Kauhajoen traagisten tapahtumien jälkeen. Me vanhemmat, äidit ja isät pohdimme, että miten voimme omalla esimerkillämme ja kasvatusperiaatteillamme luoda lapsillemme turvallisen, rakastavan ja henkisesti kehittävän kasvuympäristön. Miten läheiset, ystävät ja sukulaiset voisivat olla kasvavan lapsen tukena?

Tärkeintä olisi olla läsnä. Puutteellisempikin vanhempi on parempi, kuin että lapsi varttuu tietokoneen ja television kaitsemana. Herkässä kasvuiässä tehdyt kasvatuksen virheet tai laiminlyönnit eivät ole helposti myöhemmin korjattavissa. Tuossa on kuitenkin varmasti yksilöllisiä eroja. Niin sanottuja hyviä kansalaisia on kasvanut varsin puutteellisistakin lähtökohdista ja toisaalta hyvissä olosuhteissa on kehittynyt psykopaatteja ja pahantekijöitä, vaikka heidän kohdallaan hyvää tarkoittavat vanhemmat ovat saattaneet tehdä parhaansa.

Kauhajoen kaltaiset murhenäytelmät olivat ennalta arvaamattomia, mutta nyt pelätään kolmatta kertaa. Miten tällaiseen voi varautua? Ratkaisuna ei voi olla aseiden kieltäminen, metallinpaljastimet tai kulunvalvontajärjestelmät. Yhteisöllisyyttä pitäisi saada lisättyä ja onnistuttava luomaan sellainen ilmapiiri, ettei kenelläkään olisi tarvetta suunnitella tuollaisia tekoja. Jatkossa varmaan myös tutkitaan paljon nettimaailmaa, jossa näillä kouluampujilla on oma kieroutunut ihailijakuntansa.

Vastaavien tapausten vaara ei valitettavasti ole kuitenkaan ohi. Jokaisen meistä ja myös viranomaisten pitäisi jatkossa miettiä tavanomaisten liikenteeseen tai paloturvallisuuteen liittyvien vaarojen lisäksi myös tämäntyyppisiä tilanteita. Miten paikasta tai tilanteesta voi pelastautua yllättävänkin vaaran uhatessa? Aiheeseen liittyen olisi varmaankin syytä suunnitella koulutusta arkipäivän turvallisuuden parantamiseksi tältäkin osin. Tuskin kukaan meistä vielä vuosi sitten osasi ajatella, että kotimaassamme näitä pitäisi miettiä.

22 kommenttia . Avainsanat: Kauhajoki, turvallisuus