Kansallinen veteraanipäivä

Lauantai 27.4.2013 klo 8.41 - Heljä Järvinen

juhannus.jpg
Kunnioitetut sotiemme veteraanit
Suomessa on vietetty veteraanipäivää 27. huhtikuuta jo vuodesta 1986 lähtien. Kesti yli 40 vuotta sodan päättymisestä ennen kuin sotiemme veteraanit alkoivat saada laajempaa julkista tunnustusta.
 
Näiden, liki 30 vuoden aikana veteraanien arvostuksen lisääntyessä ovat myös vapaaehtoiset maanpuolustus- ja reserviläisjärjestöt saaneet uutta virkeyttä toimintaansa. Nuoremmatkin polvet ymmärtävät, että varautuminen tuo parhaat mahdollisuudet turvallisuudelle. Myös aikanaan lakkautettujen suojeluskunta- ja lottajärjestöjen kunnia on palautettu.
 
Sotatoimissa veteraanien sukupolvi onnistui pelastamaan maamme itsenäisyyden ja sodan jälkeisestä jälleenrakennuskaudesta saatiin pohja nykyiselle hyvinvointiyhteiskunnallemme. Veteraanit ovat omissa järjestöissään koko sodanjälkisen ajan vaalineet perinteitään ja tukeneet heikommassa asemassa olevia veljiään ja sisariaan. Veteraaneista nuorimpienkin jo saavutettua 87 vuoden iän on nuorempien sukupolvien aika tarjota apuaan toiminnan jatkamiseksi ja perinteiden siirtämiseksi vielä uusillekin sukupolville. Näin on jo monessa paikassa toimittukin.
 
Yhteiskuntamme muututtua teknisemmäksi ja monella tavalla monimutkaisemmaksi on maanpuolustusjärjestöjenkin toiminta muuttunut. Sotilaallisen toiminnan harjoittelusta painopiste on siirtynyt siviilikriisinhallinnan suuntaan, jolla varaudutaan erilaisiin poikkeus- ja häiriötilanteisiin. Näihin toimiin ovat voineet osallistua myös nuoret ja naiset ilman suoritettua varusmiespalvelustakin. Tämä on tuonut laajempaa pohjaa toiminnalle. Myös järjestöihin kuulumattomillekin on tarjottu mahdollisuutta osallistua arkipäivän turvallisuutta ja kodin varautumista käsitteleville kursseille.
 
Esitän nöyrimmät kiitokseni veteraaneille siitä, että voimme viettää tätä kansallista veteraanipäivää. Toivon, että veteraanisukupolven perinteet ja esimerkki vastuun tinkimättömästä kantamisesta säilyvät jälkipolville ja että nuoremmatkin sukupolvet ymmärtävät yhteiskuntavastuun merkityksen itsenäiselle isänmaallemme.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kansallinen veteraanipäivä, Jyväskylän Paviljonki, 2013