Kesäyö

Keskiviikko 22.6.2022 - Heljä Järvinen

Keskikesän juhla on jo ovella. Siniristilippu liehuu yöttömässä yössä. Juhannukseeni kuuluu ehdottomasti Johan (Jussi) Björlingin tulkitsemana M. Schraderin Midsommernätter. Suomalaissyntyiseltä isoäidiltään tämä henkeäsalpaavan äänen omaava tenori sai lempinimekseen Jussi. Jussi oli Ruotsissa ja maailmallakin tunnettu tenori, ja on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaista oopperalaulajista. Musiikkikoulutusta isältään saanut Björling esiintyi jo aivan pienenä poikasena veljiensä kanssa. Oopperadebyytti oli Tukholman oopperassa 19-vuotiaana.

Tämän Midsommernätter-laulun suomennoksessa puhutaan vienoista valkeista kesäöistä, joissa lempi leiskuu kaihoisasti. Laulussa myös toivotaan, että armahin olisi mun. Ja edelleen runollisesti kerrotaan, kuinka luontokin yhtyy lauluun toiveessa saada se yksi ja ainoa armahin. Lopulta näin toteutuukin, kun vihdoin lausutaan: ”Armas, mä oonhan sun”.

Jussi Björlingin kaunis tenoriääni hurmaa minut aina uudestaan, on joulu tai juhannus. Hänen lauluaan kuullessani keskikesän juhla saa kruunun. Jos on kaunis ilta, kuuntelen tämän laulun rannassa, laiturilla istuen. Usein tähän lauluun sekoittuu iloisesti kuikan huuto. Molemmat äänet tuovat juhannusjuhlaan ylvästä tunnelmaa.

Iloista juhannusta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannus, Jussi Björling, Midsommernätter