Luullahan jotta on lysti olla

Keskiviikko 31.3.2021 - Heljä Järvinen

Kun asuin perheeni kanssa Etelä-Pohjanmaan puukkoopitäjäs, Kauhavalla, se oli elämäni vaiherikkain ja opettavaisin aika, mitä tulee suomalaiseen kulttuuriin ja sen eroihin. Etelä-Pohojanmaalla kulttuuri on sellaanen, jotta siellä tehrähän. Ei siellä juurikaan uneksita.

Olin konsertoimassa Campanello-kuoron, Matti Salmisen, Tom Krausen ja kapellimestari Jorma Panulan johtaman Tampereen kaupunginorkesterin kanssa Vimpelin pesäpallostadionilla kauniina kesäisenä iltana. Edellisenä päivänä oli konsertin harjoitus orkesterin kanssa ja muuten se sujui hyvin, mutta kesäinen illansuuaurinko häikäisi katsomon takaa ikävästi soittajien silmiin. Siinä ei nähnyt sen paremmin plareja kuin kapellimestariakaan ja siitäkös Panula hermostui. Hän kyllä antoi hyviä neuvoja järjestäjille ja talkoolaisille, miten tämän ikävän haitan, kesäisen auringonpaisteen, saisi eliminoitua.

Tuli konserttipäivä. Kesäaurinko paistoi kirkkaasti siniseltä taivaalta ja lämmitti suloisesti. Lähellä konsertin alkua Panula havahtui siihen, että ohjeista huolimatta auringonpimennystä ei oltukaan saatu aikaiseksi ja aurinko häikäisi edelleen soittajia, kuten edellisenäkin ehtoona, vaikka hän oli pyytänyt peittämään stadionin takarakenteet auringonpaisteen ehkäisemiseksi. Sitten suurelta stagelta kuuluukin häikäistyneen Panulan selkeä sekä turhautunut kommentti: ”täällä maatahan, ku lehemät nevas”. Tämän sanottuaan oli kahden sekunnin täysi hiljaisuus, mutta sitten alkoikin tapahtua. Stadionin takaseinä saatiin suojattua niin, että ilta-aurinko ei häikäissyt soittajia. Sitäkin tehokkaammin häikäistyi illan konserttiyleisö taidokkaista esiintyjistä.Tulppaani.jpg

Jokainen konsertti ja esitys vaatii oman työpanoksensa ja aina se ei lystiä ole. Mennyt vuosi on laittanut koville monen alan ammatinharjoittajat. Musiikinalan ammattilaiset, soittajat, laulajat ja opettajat ovat joutuneet luopumaan työstään ja elannostaan samalla, kun heidän kuulijakuntansa on kaivannut lukuisia kertoja upeita elämyksiä mitä totutusti aiemmin saatoimme lähteä kuuntelemaan. Kuten kapellimestari Jorma Panula on todennut, sinfoniaorkesterin musiikki avaa korvat musiikkiin. Kun sinfoniaorkesteriin liitetään solistit, laulajat tai soolosoittajat, niin elämys on uskomaton.

Nyt, kun saamme hiljentyä pääsiäisen viettoon, meillä on onneksi mahdollisuus eri välineiden välityksellä kuunnella ja katsella, ja saada suuri nautinto historiallisesta sekä kauniista pääsiäisajan musiikista.

Hyvää pääsiäistä.

Kolumni K-S

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jorma Panula, Matti Salminen, Tom Krause, Campanello, Vimpelin pesäpallostadion, Etelä-Pohjanmaa