Turvallista joulunodotuksen aikaa!

Sunnuntai 16.11.2008 klo 13.30 - Heljä Järvinen

Harmaa marraskuun sunnuntai on kääntynyt iltapäivän puolelle. Forecan säätietojen mukaan aivan kohta pitäisi tulla ensimmäiset lumihiutaleet taivaalta. Odotan jännityksellä! =) Tähän aikaan vuodesta lumen tulo tuo tullessaan jo jouluista tunnelmaa. Suunnittelinkin laittavani ulkovaloja, sillä ne tuovat pimeyteen mukavan lämmön tunteen.

Naisten Valmiusliiton valtakunnallinen turvallisuusseminaari oli eilen Jyväskylässä Agora Centerissä. Tilaisuuden avasi Naisten Valmiusliiton puheenjohtaja, maaherra Anneli Taina. Professori Erkki Laatikaisen aiheena oli: "Valistunut ihminen puolustaa maansa vapautta". Everstiluutnantti Torsti Sirén Maanpuolustuskorkeakoululta puhui psykologisesta vaikuttamisesta osana vaikutusperusteista sodankäyntiä. Sota ja suomalainen vahvan naisen ihanne oli aiheena dosentti Pia Olssonilla. Toimittaja Katja Sirviö kertoi mikä nuoria kantaa ja maaherra Taina toi esiin naisten aseman turvallisuuden tekijöinä ja maanpuolustajina. Hyvin vahvoja ja puhuttelevia puheenvuoroja.

Toimittaja Katja Sirviö toi hienolla tavalla esille aiheessaan "Mikä nuoria kantaa?" sen, että tärkeintä olisi kuunnella nuoria mitä heillä on kerrotavana. Tänä päivänä vanhemmilla on niin kiire, että ei kyetä keskittymään oikein mihinkään asiaan kunnolla. Nuori haluaa puhua toisen nuoren kanssa asioistaan, mutta tärkeää on kuitenkin vanhempien läsnäolo ja tuki, että voi luottaa siihen ettei hankalassakaan tilanteessa tarvitse jäädä yksin. Ei tarvita mitään ihmetekoja antaaksemme lapsille ja nuorille tarvittava aika. Riittää, kun vain pysähtyy rinnalle kuuntelemaan ja on läsnä. Meidän ei siis tarvitse olla sankareita riittääksemme omille lapsillemme.

Hän myös esitti kysymyksen, että mihin vaalikeskusteluissa oli unohdettu nuoret? Hyvä kysymys! Voimakkaita kannannottoja tuli terveyden- ja sairaanhoidon, kuten myös lasten hyvinvoinnin puolesta, mutta nuorista en minäkään muista kuulleen puhuttavan siltikään, vaikka traagiset koulutapahtuvat olivat suurin kirjaimin lööpeissä. Perheiden ja erityisesti lasten hyvinvointi on kuitenkin pyrittävä takaamaan kaikissa olosuhteissa, sillä lapsistakin aikanaan kasvaa nuoria ihmisiä. Mitä paremmin olemme osanneet hoitaa perhettä ja lapsia, sitä tasapainoisempia ja vastuuntuntoisia nuoret ovat. Elämä on kuitenkin jatkumo. Hyvä ja turvallinen lapsuus antaa tukipilarit nuoruuteen. Tasapainoinen nuori kasvaa aikuisuuteen hyvän vanhemmuuden tukemana. Lapsena ja nuorena saadun rakkauden ja tuen kautta hän on vahva tukemaan omaa lastaan oman lähipiirinsä tukemana. Sirviön puheenvuoro toi mielestäni aivan uutta pohdittavaa myös meille Naisten Valmiusliiton toimijoille.

Naisten Valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunnan puheenjohtajana esitän lämpimät kiitokseni turvallisuusseminaarin puhujille erinomaisista puheenvuoroista. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turvallisuusseminaari, Agora Center, Foreca