Sattuu ja tapahtuu

Share |

Keskiviikko 20.5.2020 - Heljä Järvinen


Vai menikö se sittenkin toisin päin. Diabeteshoitajan erityispätevyys on pian plakkarissa. Aloittaessani opiskelemaan tätä erityisosaamisalaa, en osannut aavistaakaan kuinka se haastaa ja vie mennessään. Työssäni tapaan päivittäin diabetespotilaita ja opintoni ovatkin tulleet tarpeeseen. Sairaanhoitajan työssä tarvitaan monien muiden taitojen lisäksi ohjaajan taitoja. Vaikka terveyttä edistävässä ja sairauksia ennaltaehkäisevässä hoitotyössä ohjaaminen on tärkeässä asemassa, niin varsinkin pitkäaikaissairaiden hoidossa ammattitaitoinen ohjausosaaminen on kultaakin kalliimpaa.

Diabetes on loppuelämän sairaus. Silloin kun sairaus diagnosoidaan, se on usein suuri sokki sairastuneelle ja lähipiirillekin. Diabetes aiheuttaa häpeää ja pelkoja ja juuri näiden asioiden parissa päivittäisessä potilastyössä arvokkaana tukena on taitava ja ihmisläheinen sekä myötätuntoinen ohjaaja. Hoitaja tukee potilasta omalla ammattitaidollaan ja löytää potilaan omat kyvyt omahoitonsa tueksi, joilla pyritään estämään sairauden eteneminen. Käypä Hoito-suosituksessa sanotaankin, että olennaista hoidon ohjauksessa on oikea-aikaisuus, tarvelähtöisyys, jatkuvuus, suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus yksilöllisyys huomioiden.

Suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta tarvitaan muutoinkin, kuin sairauksien hoidossa tai niiden ennalta ehkäisyssä. Jo muutamia kuukausia meitä piinannut Korona on laittanut suunnittelemaan arkea tarkemmin. Kauppaan ei esimerkiksi ole voinut lähteä silloin, kun se itselle olisi ollut sopivaa ja suojautuakin pitää ja hygieniasta huolehtia aivan eri tavalla, kuin vielä helmikuulla. Suomalaiset ovat kyräilevää kansaa, joten toisten ihmisten vältteleminen on varmasti sujunut helposti.

Asioilla on aina puolensa. Jos tässä Korona-aikana on voimakkaasti tunnettu ikävää ja kaipausta muualla asuviin iäkkäisiin tai muutoin riskiryhmiin kuuluviin läheisiin tai ystäviin, niin onpa se antanut aivan uuden mahdollisuuden keskittyä omaan itseensä sekä perheeseensä ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Pelko on varmasti käynyt kaikkien mielessä ja osa ihmisistä elää pelossa koko ajan edelleen. Tuntemattoman edessä me kaikki koemme pelkoa ja voimattomuutta sekä epävarmuutta. Elämässä tulee eteen silloin tällöin asioita, joille emme mahda mitään. Tämä aika ei ole ollut meille vain yksi synkkä vaihe, vaan tässä on paljon valoisia puolia. On pitänyt ryhtyä muun muassa ajattelemaan ja elämään tässä hetkessä, ylimääräinen kiire ja hössötys on jäänyt pois ja perheet ovat toivottavasti viettäneet laadukasta yhdessäolon aikaa. Kesää ja yötöntä yötä kohti, toiveikkain mielin.

 

Valoisaa kesää kaikille!

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini