Luopumisen tuskaa

Share |

Tiistai 23.3.2010 klo 6.42 - Heljä Järvinen


elsa_ja_orthrud.jpg

Kun kuulin, että Tampereen oopperassa tulee esitettäväksi Wagnerin ooppera, päätin, että hakeudun koelauluun. Toivoin, että tähtimerkit osuisivat kohdalle ja pääsen tekemään ihailemani mestarisäveltäjän teosta. Tähtimerkit olivat kohdallansa ja nyt katson mennyttä aikaa haikeudella, mutta todella kiitollisena.

Tampereen oopperan iso produktio, R. Wagnerin Lohengrin, on saatu päätökseen Tampere-talossa. On ollut valtava ilo olla mukana rakentamassa musiikillisesti suurta - ja myös näyttämöllisesti mahtavaa oopperaa. Tämä oli minulle laulajana suurin ja aikaa vievin haaste koskaan.

Kun lupaudun johonkin tehtävään tai työhön, haluan tehdä sen viimeistä piirtoa myöten hyvin. Tähän oopperaan ja sen tekemiseen syntyi sellainen ”rakkaussuhde” ja kuten ihmisten välisistä suhteista luopuminen, niin tästäkin on haikeaa luopua. Tästä haikeudesta toipuu aloittamalla uusia musiikillisia projekteja.

 

lohengrin1.jpgKokonaisuutena katson hyvin nöyränä ja onnellisena mennyttä työntäyteistä ajan jaksoa. Laulajana olen oppinut musiikista paljon ja siitä miten monet asiat vaikuttavat tulkintaan ja hyvän lopputuloksen saavuttamiseen. Minun instrumenttina on oma ääni ja sitä tulee huoltaa tarkasti ja rakkaudella.

 

 

Tätä oopperaa tehdessä, koin joskus hiukan epätoivoisiakin hetkiä, sillä aika ei antanut yhtään armoa ja omia stemmoja piti harjoitella joskus hyvinkin omituisissa paikoissa. Sen lisäksi, että olimme jo syyskuulla aloittaneet yhteisharjoittelun, meillä oli käytännöllisesti katsoen joka päivä kuukauden ajan harjoitukset ennen ensi-iltaa. Muun musiikin opiskelun ja arkirutiinien ohessa se tuntui ajoittain hankalalle. Väsymys oli aina seurana kun työpäivälle tuli pituutta jopa 18 tuntia. Pidin kyllä hyvin tarkasti huolen siitä, että joka kerta kun vain oli mahdollista, otin lepotauon.

 

Osaan olla ehkä armollisempi itselleni nyt. Oma ääni ei yksinkertaisesti voi olla loistoterässä kaikenaikaa. Keho tulee olla kunnossa ja pitää levätä riittävästi, että äänen saa toimimaan hyvin. Kaikki asiat vaikuttavat kaikkeen. Henkilökohtaiset ongelmatilanteetkin tuntuvat ja kuuluvat äänessä.

lohengrin.jpg

Kuten aikaisemmin olen kirjoittanut, luopuessaan myös saa. Olen tämän oopperaproduktion aikana luopunut monista asioista, mutta luopuessanikin olen saanut paljon!

Kuvat Robert Seger

Avainsanat: Tampereen Ooppera, Tampere-talo, R. Wagner, Lohengrin, musiikin opiskelu, Robert Seger


Kommentit

26.3.2010 8.22  Lippu lahjana

Viisaat kuninkaat, urheat ritarit ja viattomat neidot ovat tärkeä osa wagnerilaista maailmaa. Tärkeintä on Lohengrinin dramaattinen tehokkuus. Wagner on hakenut inspiraatiota mm. germaanien ja viikinkien mytologiasta. Wagnerin tuotantoon kuuluvat alkusoitot ovat siinä määrin tunnettuja,
että niitä esitetään irrallaan oopperoista. Kaikkien tunnistama Wagnerin laatima melodia on "Häämarssi" Lohengrinin 3. näytöksestä (Yhdysvalloissa suosituin häämarssi). Toinen on "Valkyyrioiden ratsastus" Valkyyrian 3. näytöksen alusta. Wagnerin tyyli on romantiikan ajan huipentumaa.

13.5.2010 10.06  Timo

On sinulla tosiaan energiaa, koska jaksat aina hankkiutua noin mittaviin projekteihin.
Onnittelut menestyksen johdosta!

13.5.2010 21.37  Heljä

Hei Timo!

Kiitos kommentistasi ja onnitteluista!

Totta on, että projektit jotka aloitan, ovat aina melko suuria. Joskus menee niinkin, että ajan kuluessa niistä tulee aina vähän isompia, kuin olin suunnitellut! ;)

Kaikesta olen kuitenkin selvinnyt ja nytkin menen innolla uusia haasteita kohti. Joskus tosin voisin tehdä vähän pienempääkin kuviota, harjoitusmielessä! ;)

Aurinkoista ja iloista kevättä Sinulle!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini